POZIVAO RADNIKE NA ŠTRAJK

Frljićevog 'Škrca' skinuli s festivala zbog 3. maja

09.04.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Komedija 'Škrtac' koju je Oliver Frljić radio prema istoimenom Moliereovom djelu skinuta je s programa Međunarodnog festivala malih scena, jer predsjednik Uprave brodogradilišta 3. maj Edi Kučan nije dozvolio da predstava bude odigrana u tom brodogradilištu

Predstava 'Škrtac' trebala je 7. svibnja biti izvedena u sklopu Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci u prostoru brodogradilišta 3. maj, gdje je i premijerno izvedena lani za Riječkih ljetnih noći. No ove godine iz brodogradilišta je režiseru Frljiću i umjetničkom direktoru Festivala Nenadu Šegviću poručeno da nema tehničkih mogućnosti za postavljanje predstave na tom mjestu, prenosi Novi list.

Intendantica riječkog HNK Nada Matošević kazala je da joj je predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan rekao da nije vrijeme da 'Škrtac' ove godine bude postavljen u brodogradilištu i da se nada nastavku suradnje u nekim boljim okolnostima.

'Smatram da zbog svima nama poznatih okolnosti, doista nema potrebe inzistirati na predstavi u 3. maju, rekla je Nada Matošević.

Režiser Frljić nije pristao predstavu postaviti u nekom drugom ambijentu, jer ju je ciljano radio za riječko brodogradilište.

'Osim toga ona govori i o pretvorbi brodogradilišta, odnosno o njegovoj mogućoj sudbini. 'Škrtac' je društveno angažirana predstava. Naravno, Upravi ovih dana ne može biti u interesu da 3. maj tematizira još i jedna kazališna predstava čija je prošlogodišnja premijera održana u vrijeme kad je Ivo Sanader odlazio sa svoje premijerske funkcije. Na neki način 'Škrtac' je predvidio sve ono što će se u Hrvatskoj dogoditi nakon Sanaderove ostavke i smatram da je danas aktualniji nego u vrijeme premijere, u političkom i trećemajskom kontekstu', izjavio je Frljić Novom listu.