POSLJEDNJA PREMIJERA U ZKM-U

Frljićeva predstava o seksualnom sazrijevanju

13.05.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Predstava 'Buđenje proljeća' premijerno će biti izvedena 22. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, kao posljednja premijera ove sezone

'Buđenje proljeća' uprizoreno je prema istoimenom djelu Franka Wedekinda iz 1891, a redatelj predstave je Oliver Frljić. Njemački književnik Wedekind tom je dramom stekao svjetsku slavu, a opisao ju je kao tragediju djetinjstva, posvetivši je roditeljima i učiteljima koji su je doživjeli kao napad na tradiciju i vlastiti autoritet.

Suvremena je to drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata, u kojoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i pokaže kobne posljedice društvenih konvencija koje sputavaju ili iskrivljuju prirodne nagone.

Redatelj Oliver Frljić postavlja pitanje ima li, zabranjivan i osporavan, Wedekind danas, 114 godina kasnije, snage da ponovno potresa društvene tabue. 'Čini se da je cijeli represivni sustav, koji je Wedekind kritizirao svojom dramom o seksualnom sazrijevanju mladih, danas znatno suptilniji. Katolička crkva, kao dio tog sustava, ovih dana sve više gubi svoj kredibilitet. Ne treba zaboraviti da i takva, potresana skandalima, Crkva i dalje ima neosporan utjecaj na formiranje seksualnog identiteta mladih. Ova predstava je metafora društva traumatiziranog licemjerjem katoličkih zabrana. Wedekindovi mladi junaci u ovoj predstavi ne sablažnjavanju nas otkrivanjem svoje spolnosti, već činjenicom da im je ta mogućnost nasilno oduzeta', kazao je Frljić.

U predstavi glume: Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Nina Violić, Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Milivoj Beader i Zoran Čubrilo