HRVATSKO GLUMIŠTE

Frljić prekida raspravu s Lončar, na tužbu odgovara fotkom

22.01.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Režiser i intendant riječkog HNK Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević odlučili su povući crtu i prekinuti višetjednu prepirku s producenticom Male scene Vitomirom Lončar i dramaturginjom Snježanom Banović, a na jučerašnju najavu podizanja kaznene prijave protiv njih, zato što su na Dan nezavisnosti izvjesili LGBT zastavu, onima koji prijavom prijete odlučili su odgovoriti fotografijom HNK snimljenom na taj državni praznik

Jučer je Udruga dragovoljaca Domovinskog rata u Rijeci najavila da će podnijeti kaznenu prijavu protiv intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića i glavnog dramaturga te kuće Marina Blaževića zato što su na pročelju kazališta na Dan neovisnosti izvjesili zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice, umjesto hrvatske državne zastave. Frljić i Blažević su se danas oglasili priopćenjem te reagirali na najavu tužbe fotografijom kazališta kojim upravljaju. Riječima su pak reagirali na višetjedne rasprave o svojoj predstavi 'Hrvatsko glumište', koje putem medija i društvenih mreža vode s Vitomirom Lončar i Snježanom Banović, a u svom priopćenju naslovljenom 'U ime kazališta 2' (broj jedan objavili su prilikom nedavnog obraćanja javnosti na istu temu).

'Opsesiji Vitomire Lončar našom predstavom 'Hrvatsko glumište', kao i našim produkcijskim diletantizmom, očigledno se ne nazire kraj, pa ćemo pomoći i njoj i čitateljima stavljanjem točke na tu temu, barem s naše strane. O nastupu malodobnog djeteta u našoj predstavi više nećemo javno komunicirati do javne rasprave koju namjeravamo organizirati u riječkom HNK-u ako se našem pozivu na suradnju odazovu pravobraniteljica za djecu, Ministarstvo socijalne politike i mladih te drugi predstavnici struke, dakle osobe koje su educirane i nadležne za brigu o odgoju, zdravlju i dobrobiti djeteta', priopćili su Frljić i Blažević.

Da podsjetimo, jučer se o nastupu malodobne djevojke oglasila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, istaknuvši da njena institucija ne može prosuđivati ima li što sporno u nastupu 13-godišnje djevojčice u predstavi 'Hrvatsko glumište', ali i upozorivši da situacija u kojoj se dijete našlo u središtu izrazito zaoštrenoga sukoba odraslih nije u interesu djeteta, koje je tako izloženo novim rizicima.

'Ni na koji način ne želimo ugroziti psihičko zdravlje djeteta, posebno jer smo obojica očevi čije su kćeri ne tako davno imale trinaest godina. Zaključi li struka da je nastup djevojčice u našoj predstavi neprimjeren, odmah ćemo provesti nužne redateljske i dramaturške izmjene, premda je potpuno jasno da smo prilikom angažiranja djevojčice učinili sve što nalaže postojeća zakonska regulativa', kažu Frljić i Blažević.