NAGRADA TURNER BEZ ŠOKA

Freska kao vrhunac suvremene umjetnosti

08.12.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Škotski umjetnik Richard Wright, najpoznatiji po svojim zidnim freskama, dobitnik je nagrade Turner

Iako dodjela prestižne britanske nagrade za suvremenu umjetnost redovito podiže prašinu, ove je godine, začudo, lišena skandala i pitanja što je to zapravo suvremena umjetnost.

Ovogodišnji laureat Richard Wright predstavio se zidnom freskom zlatne boje rađenom u baroknom stilu. Prema mišljenju žirija, riječ je o izuzetno originalnom djelu koje donosi tradiciju, konceptualnost i ljepotu. Wrightu je uručeno 25 tisuća funti, a ostalim finalistima, Enricou Davidu, Rogeru Hiornsu i Lucy Skaer, nagrade od pet tisuća funti.

Richard Wright koji ne želi da ga nijedno njegovo djelo nadživi ponovio je da mu se 'sviđa ideja da nakon njegove smrti ne ostane ništa'. U skladu s tom mišlju i nagrađena freska bit će preslikana kada se u siječnju izložba u galeriji Tate zatvori, prenosi Reuters.

Umjetnik je dodao da ponekad pri uništavanju djela osjeti tugu, no taj se osjećaj u pravilu pretvara u olakšanje. Pomalo romantičarski dodaje i da se nada da će rad živjeti u sjećanjima onih koji su ga vidjeli.

Budući da se nagrada dodjeljuje umjetnicima mlađima od pedeset godina, četrdesetdevetogodišnjem Wrightu ovo je bila posljednja prilika za Turnera.

Neki od slavnih umjetnika koji su već nagrađeni za svoj doprinos suvremenoj umjetnosti su umjetnički dvojac Gilbert & George, Richard Long, Anish Kapoor i Damien Hirst.