AUTOR 'SLOBODE'

Franzen se oštro obrušio na digitalne knjige

31.01.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Tijekom govora na festivalu u Kolumbiji pisac Jonathan Franzen izrazio je bojazan da će elektroničke knjige imati štetan utjecaj na svijet i istakao da smatra da će ozbiljni čitatelji uvijek preferirati tiskana izdanja

Autor hvaljenog romana 'Sloboda' Jonathan Franzen tijekom govora na festivalu Hay Cartagena u Kolumbiji kazao je da su elektroničke knjige u potpunosti nekompatibilne s trajnim načelima književnosti.

Američki književnik izrazio je bojazan da će elektroničke knjige imati štetan utjecaj na svijet i istakao da vjeruje da će ozbiljni čitatelji uvijek dati prednost tiskanim izdanjima.

'Možda nitko neće mariti za tiskane knjige za 50 godina, ali ja hoću. Kada čitam knjigu, u ruci držim specifičan predmet, nastao u određeno vrijeme na određenom mjestu', kazao je Franzen dodavši da će tiskana knjiga zauvijek ostati svjedokom vremena u kojemu je nastala.

Smatra da je za predane čitatelje osjećaj neprolaznosti i nepromjenjivosti knjige u vremenu vrlo bitan.

Kada radi na novim djelima, Franzen je daleko od 'velike mreže' jer smatra da pisac s internetskom vezom na radnom mjestu ne može pisati dobru fikciju ili to uspijeva u vrlo rijetkim slučajevima.

Tijekom govora Franzen je zaključio da je kombinacija tehnologije i kapitalizma kriva za trenutno stanje u svijetu, koji je po njegovu mišljenju izvan svake kontrole i posve kaotičan.

Ukoliko tiskane knjige u ne tako dalekoj budućnosti posve nestanu, Franzen ističe da mu je neobično drago samo što to vrijeme neće doživjeti.