večeras u 20 sati

Fraktura najavljuje tribinu posvećenu hit-romanu Douglasa Stuarta 'Shuggie Bain'

31.03.2022 u 09:28

Bionic
Reading

Razgovor koji će se održati večeras u 20 sati moderira pjesnikinja Monika Herceg, a sudjeluju prvakinja HNK-a u Zagrebu Nina Violić, dramatičar i pisac Dino Pešut i Milan Košuta, poznati zagrebački psihijatar i psihoterapeut

Izdavačka kuća Fraktura poziva na tribinu U središtu interesa na kojoj će se kroz prizmu romana Shuggie Bain Douglasa Stuarta baviti bitnim pitanjima današnjeg društva: traumom i nošenjem s njom, kompleksnošću majčinstva, klasnim pitanjima i pitanjem siromaštva, vertikalne prohodnosti, ali i borbe za slobodu seksualne orijentacije u čvrstim okvirima klasne pripadnosti. Možemo li se osloboditi svih tih početnih pozicija i uspjeti, usprkos svemu? Pitanja će se otvarati kroz senzacionalni roman Shuggie Bain, nagrađen Man Bookerom, javljaju nam iz Frakture.

Razgovor koji će se održati večeras u 20 sati moderira pjesnikinja Monika Herceg, a sudjeluju prvakinja HNK-a u Zagrebu Nina Violić, dramatičar i pisac Dino Pešut i Milan Košuta, poznati zagrebački psihijatar i psihoterapeut.

Tribina će se održati u Knjižari Fraktura uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Razgovor ćete moći pratiti i uživo na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura i na FB profilu Fraktura – najbolja literatura.

O romanu Shuggie Bain:

Shuggie Bain roman je koji je nemoguće ispustiti iz ruku. Iako je nerijetko i mučan te natopljen iskonskom, neizbježnom tugom, nemoguće je prestati ga čitati, jer malo je romana koji su napisani s toliko ljubavi.

U romanu pratimo odrastanje dječaka Shuggieja, neuklopljenog u surovu sredinu u kojoj odrasta, koji se bori sa svojim homoseksualnim identitetom, majčinim razarajućim alkoholizmom i beznađem siromaštva koje je rezultat toga. Shuggie, ipak, kroz cijeli roman drži glavu iznad vode, i mi zaista dopustimo sami sebi povjerovati da je nakon tuge, ali i takvih gotovo beznadnih početnih pozicija, ipak moguće izabrati nešto drugačije, bolje.

Douglas Stuart u ovom je romanu ispisao svoju vlastitu životnu priču, koju je bitno usporediti i s Eribonom i Louisom, ali nije napisao autofikciju. Shuggie Bain punokrvni je roman koji dinamičnim poglavljima, gotovo filmski, prati dječaka koji nema šanse u ovom svijetu, ali i dalje ustraje u borbi.