ORGAN VIDA

Fotografski natječaj na temu 'prostori'

20.03.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Otvoren je natječaj za 5. međunarodni festival fotografije Organ vida na temu 'prostori'. Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja, a rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnoj stranici Organa vida početkom lipnja ove godine

Ovogodišnji festival zadržava dokumentarni karakter, ali će biti usmjeren na užu tematiku. Prostor je, kako kaže Hrvatski jezični portal, neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima. Zajedno s vremenom, osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnoga svijeta.

Prostor može biti krajolik gnjeva, straha ili radosti, a njegovo mjesto može biti upisano u jednu osobu, čitav narod ili određeni povijesni trenutak. Prostori mogu biti fizička mjesta u kojima se pojedinci svakodnevno susreću i prolaze jedni kraj drugih bez riječi, ali mogu biti i ona duhovna u kojima se njihove mentalne slike zapliću jedna o drugu u žuđenoj komunikaciji ili fikcionalnim svjetovima. Prostori mogu biti privatni i intimni, mjesta naracije u koja spremamo svoja sjećanja, ali i nemjesta u kojima sjećanja ostavljamo na ulazu i prepuštamo se trenutku u kojem smo ovdje i sada, stoji u priopćenju žirija Međunarodnog festivala fotografije Organ vida.

Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori sa serijama fotografija, odnosno dokumentarnim projektima, unutar zadane teme od minimalno tri do maksimalno dvadeset fotografija putem prijave za festival. Dokumentarni serijal treba pratiti i pripadajuća izjava autora o projektu.

Odabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Bačva u HDLU-u za vrijeme trajanja festivala i objavljeni u katalogu festivala. O izboru finalista i pobjednika, kojima će biti uručeno posebno priznanje festivala, odlučit će međunarodni žiri od pet članova: Munem Wasif (Bangladeš), Ivana Tomanović (Srbija), Petra Belc (Hrvatska), Boris Cvjetanović (Hrvatska) i Matjaž Brulc (Slovenija).

Međunarodni festival fotografije Organ vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Bačva u HDLU-u od 16. do 21. rujna u Zagrebu.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama festivala