ELLIOT ROSS

Fotografije životinja koje opasno podsjećaju na ljude

18.11.2014 u 11:00

  • +3

Other Animals

Izvor: Promo fotografije / Autor: Elliot Ross

Bionic
Reading

Fotograf Elliot Ross se u knjizi fotografija 'Other Animals' u nakladi Schilt Publishing vraća svojoj omiljenoj temi, a to su portreti životinja na kojima one itekako podsjećaju na ljude. Fotograf je ekskluzivno ustupio nekoliko svojih radova tportalu te ih možete pogledati u galeriji

Psi ljude gledaju kao bogove, mačke nas gledaju pak s visoka, a jedino nas svinje gledaju kao sebi ravne. To ili nešto slično tome izjavio je navodno poznati britanski premijer Winston Churchill, a slične zaključke nudi i razgledavanje fotografskih ciklusa 'Animals' i 'Other Animals' američkog fotografa Elliota Rossa.

Američki fotograf Ross isprva je ostao zapanjen slučajnom fotografijom umrle mačke, na kojoj je mrtva životinja izgledala kao da svojim izrazom lica želi poručiti nešto, nakon čega je fotograf počeo pozornije analizirati ponašanje životinja. Iz toga je nastao serijal 'Animals' koji je izložio 2010 a sada se pojavio nastavak 'Other Animals', knjiga u kojoj Ross donosi još fotografija životinja u nesvakidašnjim pozama razmišljanja ili nečega što ljudskom oku tako izgleda. 'Animals' i 'Other Animals' objavio je amsterdamski izdavač Schilt Publishing

Ross je sve životinje fotografirao u njihovom prirodnom okruženju te je kasnije fotografije digitalno obradio i uklonio pozadinu kako bi životinje na njima još bolje došle do izražaja.

Prema mišljenju kritičara Manfreda Zollnera, portreti životinja koje stvara Elliot Ross 'preispituju ljudske odnose s drugim stvorenjima i to kako percipiramo životinjski svijet'.