'ŽIVOT S KAMEROM'

Fotografije zaboravljenog kroničara Jugoslavije Ivana Medara na izložbi u Zagrebu

30.07.2018 u 14:30

Bionic
Reading

U Klubu HDLU - Hrvatskom domu fotografije Meštrovićevog paviljona 2. kolovoza u 20 sati otvara se izložba Ivana Medara, kojom će se, prema najavi, ovaj zaboravljeni fotografski umjetnik aktualizirati i predstaviti stručnoj i široj javnosti

Ivan Medar je fotografski umjetnik koji je umjetnički najplodonosnije djelovao sredinom prošlog stoljeća. Centralne teme njegovog fotografskog istraživanja su početak izgradnje i industrijalizacije u Jugoslaviji poslije oslobođenja, hidroelektrane i termoelektrane, škole, hoteli i plaže, auto-ceste, stambena izgradnja, suvremen način uzgoja plemenitih goveda, svinjogojstvo, peradarstvo, poljoprivreda i šumarstvo; prvi radnički savjeti i radničko samoupravljanje te proslave značajnih godišnjica.

  • +4
Ivan Medar - Život s kamerom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Medar

Godine 1950. je počeo je raditi za Fotografsku agenciju po uzoru na slične američke agencije početkom 19. stoljeća i postao istaknutim predstavnikom i kroničarem socijalno-dokumentarističke fotografije. U pejzažima je, navode organizatori izložbe, tražio apstraktne konstruktivističke forme, a svojim fotografijama radnika pokazivao je da bogatstvo stvara čovjek a ne politika i stroj.

Ova izložba, čiji je kustos Fedor Vučemilović, predstavlja nastavak istraživačkog koncepta izložbi nepoznatih ili zaboravljenih radova i autora.