RIJEČKI DNEVNIK

Fotografije Toše Dapca u MSU-u

24.02.2010 u 12:17

Bionic
Reading

U sklopu Dana fotografije Arhiva 'Tošo Dabac' u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu otvorena je izložba 'Tošo Dabac - riječki dnevnik'

Riječ je o seriji fotografija Rijeke i njezine okolice koje je Dabac snimio kao fotoreporter dnevnoga lista "Borbe" odmah nakon II. svjetskog rata, istaknula je Jerica Ziherl, ravnateljica riječkoga Muzeja suvremene umjetnosti, vlasnika izloženih fotografija.
Dio tih fotografija Dabac je snimio kad je poslije boravio na tom području, a prikazuju Rijeku kao industrijski poratni grad, riječku luku i urbane motive. Taj je dio njegova opusa dosad rijetko predstavljan javnosti, istaknula je Ziherl.

Izložba je plod suradnje riječkoga i zagrebačkog MSU-a i Arhiva Tošo Dabac. Osim Riječkog dnevnika u tome arhivu čuvaju se i fotografije pod nazivom Istarski dnevnik, koje su prošle godine bile izložene u Novigradu u Istri.

Jerica Ziherl je podsjetila da je Dabac te fotografije radio za ondašnju saveznu komisiju koja je poslužila za Parišku mirovnu konferenciju na kojoj se odlučivalo o granicama između Italije i Jugoslavije nakon II. svjetskog rata.
Istaknula je da je u pripremi te izložbe nastalo i oko 1000 negativa vezanih uz Istru i Kvarner, a osim fotografija Dabac je redovito pisao i dnevnik, rekla je.

Izložbu "Tošo Dabac - Riječki dnevnik" osmislile su uz Jericu Ziherl, Marina Benažić, Vilma Bartolić i Daniela Bilopavlović-Bedenik.
U sklopu Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac organizatori su pripremili velik broj popratnih sadržaja, među kojima su fotografske radionice, predavanja i okrugli stolovi. U potonjima će sudjelovati istaknuti povjesničari umjetnosti, stručnjaci za fotografiju, među kojima su Ivan Ladislav Galeta, Brane Kovič (Ljubljana), Željka Čorak, Marija Tonković, Sandra Križić-Roban i Iva Prosoli.
U fotografskim radionicama sudjelovat će Ana Opalić, Ivan Karabelj, Boris Cvjetanović i Mio Vesović.

Prvi Dani posvećeni Toši Dapcu, najpoznatijem i najsvestranijem hrvatskom fotografu, održani su 2007. u čast 100. obljetnice njegova rođenja. Po riječima organizatora, namjera je da Dani prerastu u tradiciju, t.j. da postanu ishodište 'Zagrebačkoga mjeseca fotografije'.

Izložba fotografija Toše Dapca otvorena je do 23. ožujka.