'SNAPSHOT/BRZO OKIDANJE'

Fotografije Jasenka Rasola u Kuli Lotrščak

11.02.2009 u 08:20

Bionic
Reading

Izložba fotografija Jasenka Rasola pod nazivom 'Dijači 89-03' otvara se 11.veljače u 19 sati u Kuli Lotrščak u sklopu ciklusa 'Snapshot/Brzo okidanje'

Ovogodišnje 'Brzo okidanje' započet će predstavljanjem serije starih dijapozitiva Jasenka Rasola koji su skenirani te iz analognog pretvoreni u digitalni zapis. 'Dijači' nastali u razdoblju između 1989. i 2003. oblikovani su u digitalnu prezentaciju u vidu desetominutne projekcije u loopu sa zvučnom pozadinom.

Fotograf Jasenko Rasol snimke je napravio na dijapozitiv filmu u vrijeme kada su mogućnosti malih fotoaparata bile vrlo ograničene. U niz je složio devedeset i jedan prizor s poznatim i nepoznatim ljudima, od kojih su manje više svi snimljeni slučajno, bez ideje i namjere, konstatirala je kustosica Klovićevih dvora Marina Viculin. Viculin je upravo tu 'tehničku nesavršenost, kemijsku nestabilnost i tematsku nekonzistentnost' nazvala najboljim dijelom Rasolovog ciklusa. Sam autor je brzo okidanje maloformatnom kamerom nazvao 'nekom lijepom slobodom, prostorom koji si nisi ni zadao ni zabranio razmišljanje'.

Jasenko Rasol rođen je 4. ožujka 1969. godine u Zagrebu, gdje živi i radi kao fotograf i snimatelj. Dosad je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi. Izložba 'Dijači 89-03' ostat će otvorena do 15.veljače, a može je se razgledati svaki dan od 17 do 19 sati.