(RE)KAPITULACIJA PROPADANJA

Fotografije Ivana Obsiegera u Atelieru Lučko

20.03.2009 u 13:03

Bionic
Reading

U okviru dana otvorenog ateliera u petak, 27. ožujka u 19.00 sati u Atelieru Lučko otvara se izložba fotografija akademskog slikara Ivana Obsiegera pod nazivom 'Dvorac Brezovica (freske) (Re)kapitulacija Propadanja'

Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi fotografskih slika akademskog slikara Ivana Obsiegera, na kojoj izlaže fotografske slike freski iz dvorca Brezovica. Josip Kazimir Drašković (1716-1765) u centralnoj dvorani dvorca dao je izraditi freske s prizorima iz Sedmogodišnjeg rata u kojem se proslavio.

Freske su izuzetne likovne vrijednosti, a specifične su po gotovo stripovskom prikazu onovremene strategije i taktike ratovanja, kao i vojne opreme. Ivan Obsieger je koristeći faktografsku komponentu fotografije napravio seriju snimki, izabranih dijelova freski, ovog monumentalnog slikarskog rada u kojem svaka fotografska slika predstavlja autentičan likovni rad.

Iako spada u neprocjenjivu baštinu, ovaj album ratnika je nemarom vlasnika dvorca zapušten i prepušten propadanju, pišu na fotozine.org. Izložbu će otvoriti predsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac.