PORTRETI BEZ DEKORA

Fotografije Felixa Nadara u Klovićevim dvorima

23.10.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Izložba fotografija 'Veliki portreti Felixa Nadara' iz pariškog muzeja 'Jeu de paume', u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, otvara se 27. listopada u Klovićevim dvorima

Kustosica izložbe Marina Viculin novinare je izvijestila da je riječ od 60 fotografija koje su nastale od 1855. do 1885., a na njima su slavni Parižani - slikari, glumci, pisci, glazbenici, političari i poznate osobe iz javnog života.

Gaspard-Felix-Tournachon (1820.-1910.) postao je Nadar kad mu je bilo dvadeset godina. Pisao je kronike, feljtone i romane, a od 1846. posvetio se crtežu podrugljivog i karikaturalnog stila.

Nadarov Panteon pojavio se 1854., a sastojao se od 300 lica poznatih Parižana njegova doba, ističe se, uz ostalo, u promidžbenom materijalu izložbe. Nadar je bio prvi fotograf koji se suprostavljao uvriježenim mišljenima, koji je išao do kraja svojih zamisli i ukusa.

Njegovi najbolji portreti bili su portreti osoba koje je najbolje poznavao i fotografirao ih izolirano, gotovo bez ikakvog dekora.

Nadarovi portreti ostavljaju iznimno ekspresivnu sliku njegovih najslavnijih suvremenika, među kojima su Baudelaire, Delacroix, Hugo, Lamartine i drugi. Nadar, koji je poznavao sve važne ljude u Parizu, znao je načiniti odgovarajuće ozračje, a kao fotograf znao je biti najekspresivniji tumač ljudske stvarnosti, rekla je, među ostalim, kustosica izložbe Marina Viculin.