UMJETNIČKA INSTALACIJA

[FOTO] 'Uspaljenost idejom domovine': Labrović izložio svoje varijante nacionalne zastave

01.07.2020 u 15:57

Bionic
Reading

Udruga Domino sinoć je u zagrebačkoj Uraniji obilježila prestanak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, odnosno, kako su rekli, 'izlazak EU iz Hrvatske', a u sklopu događanja Siniša Labrović predstavio je instalaciju 'Navlažena domovina', koja tematizira 'kontinuiranu uspaljenost idejom domovine kroz motiv nacionalne zastave'. Konceptualni umjetnik predstavio je tako cijeli niz zastava - na neke je našio tkanine, neke je poderao pa pokrpao, a jednu je djelomično spalio. Prije nego što ih je izložio obješene na kvačicama za veš, sve su bile navlažene.

'Destrukcija je kao postupak legitiman dio umjetničke procedure', rekao je Labrović za Večernji list na pitanje boji li se možda kakve kazne zbog spaljivanja zastave.

Navlažena domovina, Siniša Labrović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ja ne vjerujem da je ovo kazneno djelo niti da vrijeđa zastavu ili Republiku Hrvatsku. Tu se radi o određenom sažetku zadnjih 30 godina, jer to je metafora društva u zadnjih 30 godina za vrijeme kojih je život većine ljudi zaista bio krpež, borba za golo preživljavanje, život bez mogućnosti, lopovluk, korupcija', rekao je Labrović dodajući da su mu namjere časne, a zastava korištena u umjetničke svrhe s konceptom koji jest političan i društven, ali nije vrijeđanje.