street art projekt

[FOTO] Poznati muralist Boris Bare oslikao HŽ-ov vlak, pogledajte kako izgleda i kojim relacijama vozi

24.11.2022 u 15:54

Bionic
Reading

Nakon izrađenih stotinjak murala koji uljepšavaju vizuru Zagreba, HŽPP je u suradnji sa street art umjetnikom Borisom Baretom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba odlučio iskoristiti vlak kao platno na kojemu se umjetnicima omogućava da izraze svoju kreativnost, a vlak postane umjetničko djelo

Ovim je projektom nastavljena suradnja HŽPP-a i TZ-a Grada Zagreba, i to kroz oslikavanje vlaka s motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina. To razdoblje obilježila je buntovna glazba, klupska koncertna scena i ulična umjetnost koji su služili kao mediji kojima su mladi slali snažne poruke. Glazba se slušala preko gramofona i kazetofona, a tih godina zabilježena je i pojava walkmana. Kao neizostavni elementi zagrebačke kulture prikazani su i fićo te zidne tapete. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor.

  • +41
Boris Bare oslikao vlak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ernest Mazarekić

Oslikavanje vlaka trajalo je 2 tjedna.

Boris Bare je street art umjetnik koji se kroz svoje radove profilirao kao muralist u većim gradovima.

"Ovo je jedan od mojih najdražih projekata – nije mala stvar u 11 dana oslikati skoro 400 kvadrata vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar. S obzirom da se vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979., tako sam u tom vremenu tražio inspiraciju za sami mural. Novi val je glazba koju volim; s jedne strane tekst Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’, a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’. Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom; jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe na walkmanu. Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi," istaknuo je Boris Bare.

Oslikani vlak vozit će u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Vinkovcima, Osijeku, Varaždinu i Ogulinu.