zlarinska poetesa

[FOTO] Na stoti rođendan Vesne Parun Radio Šibenik sugrađanima podijelio 100 sadnica maslina, a čitala se i poezija velike pjesnikinje

11.04.2022 u 11:41

Bionic
Reading

U povodu 100. obljetnice rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, rođene na Zlarinu, Županijski radio Šibenik podijelio je jučer građanima 100 sadnica maslina, a kod topova na rivi glumice šibenskog kazališta čitale su poeziju zlarinske pjesnikinje

Vesna Parun je jedna od naših najvećih književnica, odnosno pjesnikinja. Rođena je na Zlarinu, tako da ovo mjesto, kod topova na rivi, koje smo odredili za podjelu sadnica i čitanje poezije nije odabrano slučajno. Tu smo jer smo bliže našim sugrađanima, a iza leđa nama je njen rodni otok, kazala je producentica Radio Šibenika Snježana Klarić.

Šibenčanima su podijeljene sadnice masline, koja je više od običnog drva – simbol je inata kršu u kojem je rođena pjesnikinja, te snage i nježnosti. Maslina je i simbol Cvjetnice, koja pada na istu nedjelju, i Vesninog stvaralaštva koje držimo za najljepšu pisanu riječ hrvatske književnosti, dodala je.

Motiv masline provlači se kroz stvaralaštvo Vesne Parun

"Za masline smo se odlučili jer one podsjećaju na Vesnu Parun. Motiv masline se provlači kroz njeno stvaralaštvo, a znamo svi i za njenu zbirku 'Crna maslina'. Simbolično je i 100 sadnica maslina za 100. rođendan Vesne Parun", rekla je Klarić.

Šibenik: Povodom 100. rođendana Vesne Parun podijeljene su sadnice maslina Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U programu su sudjelovale glumice Šibenskog kazališta Franka Klarić, Ana Perković te Oriana Kunčić, kao i polaznici Dramskog studija Ivana Jelić. Također i Ana Šimić iz Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", a pridružila im se dugogodišnja novinarka Radio Šibenika Živana Podrug, koja je osobno poznavala Vesnu Parun.

Program "100 sadnica maslina za 'onu koja ima najnevinije ruke" podržala je Šibensko – kninska županija.

Radio Šibenik je uvertiru u 100. obljetnicu rođenja Vesne Parun imao lani, kad je u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom Grada Šibenika i Kulturnom udrugom Fotopoetika te uz podršku Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, u četvrtima Vidici i Krvavice postavio dvije male knjižnice na otvorenom, obje nazvane Salto Mortale i posvećene Vesni Parun.