'Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa'

[FOTO] Izložba MUO-a posvećena igračkama gostuje u Etnografskom muzeju

28.10.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Izbor iz fundusa gostujućeg muzeja ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu, a obuhvaćeno je više od 130 eksponata iz fundusa MUO

Gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) 'Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa' otvara se u četvrtak, 4. studenog, u Etnografskom muzeju, kao dio velikog izložbenog projekta tog muzeja, 'Igračke – djetinjstvo zauvijek'.

Kako je najavljeno, izbor iz fundusa gostujućeg muzeja ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu, kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti. Obuhvaćeno je više od 130 eksponata iz fundusa MUO.

Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira, dodaje se.

Autorice izložbe su muzejska savjetnica Arijana Koprčina, voditeljica zbirke metala i viša kustosica Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora.

Projekt Etnografskog muzeja posvećen igračkama za djecu, započet u lipnju ove godine, donosi ukupno dvanaest izložbi - dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih.

Do 22. svibnja Muzej u prizemlju predstavlja svoju središnju izložbu 'Igračke - djetinjstvo zauvijek', putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj od kraja 19. stoljeća do danas, te izložbu 'Igrom oko svijeta' u stalnom postavu Izvaneuropske zbirke, u kojoj su istaknute zanimljive igračke namijenjene djeci različitih kultura svijeta od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.

  • +24
Izložba 'Igračke - djetinjstvo zauvijek' Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Od gostujućih izložbi dosad su na prvom katu postavljene izložbe 'Igre i igračke – svjedoci vremena' Hrvatskog povijesnog muzeja, 'Igračke - put do ostvarenih snova' Tehničkog muzeja Nikola Tesla, 'Nezaboravni crtići - Mali leteći medvjedi' Muzeja suvremene umjetnosti i 'Igre i šale za naše male' Hrvatskog školskog muzeja.

Izložba 'Tragovi romantičnog djetinjstva' će biti otvorena do 28. studenog, a potom slijede izložbe 'Jasmina i lutkice' dizajnerice dječjih igračaka Jasmine Kosanović te 'Djetinjstvo u davna vremena' Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Najavljene su i izložbe 'Sport kao igra' Hrvatskog športskog muzeja, 'Vavrina Kištra plišanaca' dizajnerice dječjih igračaka Lee Vavra i 'Vremeplov dječje igre' Saveza društava 'Naša djeca' Hrvatske.

Autorica projekta i središnje izložbe je Iris Biškupić Bašić, a likovnih postava izložaba projekta Nikolina Jelavić Mitrović.

Projekt su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i Turistička zajednica grada Zagreba.