KRIMINALISTIČKI ROMAN

Fleming i Christie i dalje se bolje prodaju od Grishama i Browna

11.04.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Ian Fleming, tvorac Jamesa Bonda, potukao je Agathu Christie na ljestvici najbogatijih autora kriminalističkih romana u Velikoj Britaniji čija su djela i danas na ljestvicama najprodavanijih, a bogatstvo premašuje živuće autore

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da preminuli autori kriminalističkih romana još uvijek dominiraju ljestvicama bestselera. Dok John Grisham i Dan Brown vladaju američkim ljestvicama, u Velikoj Britaniji i dalje su najtraženiji Ian Fleming i Agatha Christie.

Ljestvica najbogatijih autora krimi romana utemeljena je na podacima o prodaji te podacima zaklada i vlasnika autorskih prava. Rezultati istraživanja pokazali su da mnogi preminuli autori, među kojima Fleming i Christie, danas čine vrlo tražene brandove.

Fleming se nalazi na prvom mjestu s bogatsvom većim od 100 milijuna funti i više od 100 milijuna primjeraka prodanih romana o Jamesu Bondu. Agatha Christie je na drugom mjestu s bogatstvom od približno 100 milijuna funti.

Na trećem mjestu smjestio se živući pisac Jeffrey Archer s kapitalom od 70 milijuna funti, no u iznos je uračunata i njegova umjetnička zbirka, a ne samo rezultati prodaje djela. Autor romana 'The Eagle Has Landed' (1975) Jack Higgins na četvrtom je mjestu ljestvice najimućnijih pisaca kriminalističkih romana s nešto više od 50 milijuna funti.

Autor uspješnica 'Borba titana' i 'Stupovi zemlje', Ken Follett, smjestio se na petom mjestu, dok je na šestom mjestu s nešto manje od 50 milijuna Dick Francis, omiljeni pisac Kraljice Elizabethe i autor romana 'In the Frame', 'To the Hilt', 'Odds Against' i brojnih drugih.

Sljedeća na ljestvici je svjetski poznata autorica Ruth Rendell, koja je osmislila lik Inspektora Wexforda, s bogatstvom procijenjenim na 30 milijuna funti. Istraživanje je provela televizijska kuća UK TV u povodu aktualnog natječaja za autora najbolje kriminalističke priče.

Cijeli popis objavljen je na stranicama Guardiana.