DODIJELJEN KIKLOP

Flakeru nagrada za životno djelo, Matanović za prozno

11.12.2009 u 16:08

Bionic
Reading

U sklopu ovogodišnjega 15. sajma knjige u Istri danas su na prigodnoj svečanosti u pulskome Domu hrvatskih branitelja uručene nagrade Kiklop za 2009. u 13 kategorija. Prvi je put dodijeljen Kiklop za životno djelo, i to profesoru Aleksandru Flakeru za iznimni doprinos hrvatskoj i ruskoj književnosti, dok je nagrada za prozno djelo pripala Julijani Matanović

Nagrada Kiklop, koja se dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Hrvatske, ove je godine dodijeljena u 13 kategorija po glasovima stručnoga tijela sa 290 prijavljenih glasača, a nagradu za životno djelo, utemeljenu ove godine, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri dodijelila je na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa.

Julijana Matanović

Nagrada Kiklop za urednika godine uručena je Nevenu Antičeviću iz nakladničke kuće Algoritam, Kiklop za biblioteku ili nakladnički niz godine pripao je urednici Ireni Lukšić za knjigu 'Na tragu klasika' u izdanju nakladnika Disput i Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba.

Ovogodišnji Kiklop za prozno djelo godine pripao je Julijani Matanović za 'Knjigu od žena, muškaraca, gradova i rastanaka' u izdanju Mozaik knjige, a Kiklopa za debitantsku knjigu godine dobio je Franjo Janeš za knjigu 'Noć mrtvih živaca' u izdanju Algoritma. Za pjesničku zbirku godine Kiklopa je dobio Arsen Dedić za zbirku 'Zidne novine' u izdanju Profil internationala, a za knjigu eseja godine Kiklopom je nagrađena knjiga Mirka Kovača 'Elita gora od rulje' u izdanju Frakture.

Kiklop za publicističku knjigu godine uručen je Mirjani Krizmanić za knjigu 'Tkanje života' u izdanju Profil internationala, a za slikovnicu godine Kiklopa su dobili Tomislav Torjanac i Nela Kordić-Filipić za slikovnicu 'Djevojčica i div' nakladnika Mozaik knjige.

Za knjigu godine za djecu i mladež Kiklopa je dobila Sanja Lovrenčić za 'Hrvatske bajke' u izdanju Leykam internationala, a Kiklop za knjigu stranog autora godine pripao je Orhanu Pamuku za knjigu 'Muzej nevinosti', koju su preveli Ekrem Čaušević i Kerima Filan, u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić.

Za prijevod godine Kiklop je uručen Maji Šoljan za prijevod knjige Harukija Murakamija 'Kad padne mrak' u izdanju Vuković & Runjić, a u kategoriji znanstvene knjige godine nagradu je ove godine dobio Viktor Žmegač za knjigu 'Majstori europske glazbe' u izdanju Matice hrvatske. Kiklop za leksikografsko djelo godine pripao je Tomislavu Ladanu i Augustu Kovačecu za 'Život riječi. Etimologija i uporaba' u izdanju Novela media.

Autor Kiklopa je akademski kipar Josip Diminić, a ove je godine ta statua nešto manja i lakša - kip je visok 17 centimetara i težak jedan kilogram.