ZA LJUBITELJE SVEMIRA

Filmsko-astronomskim programom na Petrovoj gori završava 'Riječno kino uz Karlovačko'

11.08.2019 u 18:54

Bionic
Reading

Filmski program na otvorenom 'Riječno kino uz Karlovačko' tijekom kojeg je publika od 14. srpnja do 11. kolovoza u Karlovcu, Dugoj Resi, Ozlju, Slunju, Kamanju i na Petrovoj gori imala prilike vidjeti brojne filmove, završava u nedjelju navečer, a posljednji je filmsko-astronomski program u zvjezdanom ugođaju Petrove gore, priopćeno je iz Kinokluba Karlovac

Kinoklub i Astronomsko društvo 'Beskraj' za ljubitelje filmova i astronomije pripremili su razgledavanje monumentalnog spomenika kipara Vojina Bakića, a nakon zalaska sunca projicirat će se film 'Prvi čovjek, kronika života i karijere Neila Armstronga', odnosno film o zbivanjima između 1961. i 1969. o misijama putovanja u svemir.

Nakon filma, posjetitelje očekuje 'Planetarij na otvorenom' – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na Perzeide, godišnju kišu meteora pojava koja se u narodu naziva i 'suzama svetog Lovre.

Naime, Petrova gora je idealna lokacija za to jer je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, jednim od samo 15 takvih parkova u Europi, kažu organizatori iz Astronomskog društva. Napominju da je potrebno biti barem 15 minuta u potpunoj tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Karlovački Kinoklub ujedno se zahvalio generalnom pokrovitelju filmskih programa diljem Karlovačke županije, 'Karlovačko Heineken Hrvatska', Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, turističkim zajednicama Karlovca, Ozlja, Ogulina i Duge Rese, zajednici tehničke kulture Karlovačke županije i ogulinskom Savjetu mladih.