NAGRAĐIVANI RUSKI REDATELJ

Filmovi Andreja Tarkovskog srijedom u kinu Tuškanac

01.02.2017 u 10:15

Bionic
Reading

Filmom 'Ivanovo djetinjstvo' u srijedu navečer počinje ciklus filmova jednog od najznačajnijih svjetskih redatelja Andreja Tarkovskog, u okviru kojega će se idućih mjesec dana svake srijede u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazati ukupno pet njegovih dugometražnih filmova

Osnovne značajke njegova rada vidljive su već u debitantskom dugometražnom filmu 'Ivanovo djetinjstvo' iz 1962. godine. Kroz priču o dvanaestogodišnjaku na njemačkom frontu za Drugog svjetskog rata redatelj se poigrava simbolima i snovima.

Tim je filmom postigao veliki komercijalni uspjeh u Sovjetskom savezu, ali se  i međunarodno proslavio, osobito nakon osvojenog Zlatnog lava u Veneciji.

Iduće srijede prikazat će se njegov drugi film, 'Andrej Rubljov' koji, utemeljen na životu ruskog redovnika i slikara ikona, prikazuje Rusiju na početku 15. stoljeća tijekom mongolskih i tatarskih invazija.

Zbog otvorene vjerske tematike Tarkovski je s tim filmom imao problema s cenzorima i rigoroznim vlastima tadašnjeg SSSR-u, pa je umjesto 1966., kada je snimljen, film pušten u kina tek tri godine kasnije.

Ipak, postigao je veliki uspjeh, prate ga epiteti najsnažnijeg povijesnog filma ikada snimljenog, a među prestižnim nagradama je i ona međunarodne kritike u Cannesu 1969. godine.

Trailer filma 'Andrej Rubljov' Autor: Youtube

Nakon tog filma Tarkovski u svijetu uživa ugled najznačajnijeg ruskog redatelja nakon Eisensteina, ističe se u najavi kina Tuškanac.

Kao treći film u ciklusu prikazat će se adaptacija SF romana 'Solaris' Stanislava Lema, za koji je redatelj kasnije izjavio da mu je najdraži. Za njega je 1972. osvojio nagradu međunarodne kritike u nagradu žirija u Cannesu.

Najviše autobiografskih elemenata donosi film 'Zrcalo' iz 1974. godine koji je posvetio svom ocu, koristeći njegovu naraciju i stihove, te majci davši joj manju ulogu u filmu. Kroz osobnu priču i sjećanja nevidljiva naratora, pjesnika na samrti, film donosi rusku povijest 20. stoljeća, u tri paralelna vremenska okvira, predratno, ratno i poslijeratno vrijeme.

Posljednji film u ciklusu, koji će se prikazati 1. ožujka, je 'Stalker' iz 1979. kojim se Tarkovski vraća znanstvenofantastičnoj tematici. Naslovni lik filma je tajni vodič kroz misteriozno, ograđeno područje 'Zona' koje čuva vojska, dok 'Soba' unutar Zone ima moć ispunjavati najdublje želje osoba koje uđu u nju. Film mu je donio nagradu Ekumenskog žirija u Cannesu.