13. IZDANJE

Filmom 'Vukodlak' u zagrebačkom Studentskom centru otvoren Festival tolerancije

08.04.2019 u 09:20

Bionic
Reading

Festival tolerancije - JFF (Židovski filmski festival) Zagreb, otvoren je 7. travnja u Studentskome centru (SC) Sveučilišta u Zagrebu projekcijom filma 'Vukodlak' poljskoga redatelja Adriana Paneka te velikim pljeskom zahvale koja je mnogobrojna publika uputila osnivaču festivala Branku Lustigu

Film 'Vukodlak' priča je o skupini djece tek oslobođene iz koncentracijskoga logora koja završavaju u napuštenom zdanju u šumi gdje ih očekuju novi užasi, a o potankostima vezanim uz taj filma mnogobrojna publika mogla je čuti izravno u razgovoru s redateljem Panekom, održanom nakon projekcije filma.

'Najstrašnije je kada su djeca žrtve rata. Zato i danas, i mi u Poljskoj, i vi u Hrvatskoj, trebamo sustavno otvarati te teme. Drago mi je što upravo temom stradanja djece započinje ovaj festival', rekao je Adrian Panek.

Svečanosti otvorenja Festivala tolerancije - JFF Zagreb nazočili su, među ostalim uglednicima, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, izaslanica predsjednice Republike Renata Urlić Margaretić i izaslanik ministrice kulture Krešmir Partl, saborski zastupnici, veleposlanici, brojni glumci, redatelji i predstavnici Grada Zagreba. Najveći pljesak dobio je pak dvostruki oskarovac Branko Lustig, utemeljitelj Festivala židovskoga filma.

  • +11
Otvaranje 13. Festivala tolerancije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je festival rekavši kako je to dragocjena kulturna manifestacija koja osvješćuje najvažnije teme modernoga društva, a to su ne samo poštivanje nego i slavljenje različitosti te temeljna načela jednakosti, slobode, pravde i bratstva.

Festival tolerancije, istaknuo je, angažirani je filmski festival s jasnom misijom, a njegov programski fokus je i ove godine rad na boljem i tolerantnijem društvu.

'Sve ovo ne bismo uspjeli da trinaest godina nisam učila od najboljega - Branka Lustiga. Iako smo u 24 sata bili prisiljeni mijenjati glavnu kino dvoranu, niti jedan film nije skinut s programa. Uz pomoć grada Zagreba, kina SC, Kinoteke i kina Tuškanac, sve što smo najavili, ostaje, pa će publika uistinu ove godine uživati u pravim stvarima', istaknula je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

Rekla je kako je sretna što uza sebe ima tim koji je u 14 sati uspio preseliti kompletan festival na nove lokacije i prilagoditi programe, iako se to činilo nemoguće.

Producent festivala Hrvoje Pukšec podsjetio je kako je kvaliteta i ovaj put bila prvi kriterij u odabiru filmova. Najavio je kako će ovogodišnje izdanje festivala do 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, rasprave, VR (virtualna realnost) projekte za mlade i edukacije.

Program otvorenja vodila je dramska umjetnica Lucija Šerbedžija koja je najavila i koncert austrijskih majstora jazza HI5 održan u Polukružnoj dvorani Teatra &TD nakon svečanosti otvaranja.

Ovogodišnji festival realiziran je uz potporu Grada Zagreba, UNHCR-a, Orbica, HAVC-a, TZ Grada Zagreba, Atlantic grupe i PZ Putniković.

Zbog izvanrednih okolnosti festival otvoren u SC-u

Ovogodišnje, 13. u nizu izdanje Festivala toleranacije - JFF Zagreb, počelo je u izvanrednim okolnostima jer se, kako je to nakon svečanosti otvorenja objasnila novinarima direktorica toga festivala Nataša Popović, u roku od 24 sata program za koji je bilo predviđeno da će se održati u Kinu Europi, zbog nemogućnosti korištenja toga kina, morao preseliti na novu lokaciju.

Popović je rekla kako su, zbog odluke uprave o zatvaranju Kina Europe, pred njima bila dvije opcije - otkazati festival ili učiniti nemoguće da se on ipak održi.

'Bilo nam je jako žao otkazati festival s obzirom na dugotrajne i sustavne pripreme, a posebice zbog gostiju iz inozemstva, brojne volentere i sponzore koji nas podržavaju', rekla je i podsjetila kako je Festival tolerancije - JFF Zagreb jedan od samo nekoliko neprofitabilnih festivala, a grad Zagreb mu je davao slobodne termine u Kinu Europi.

Popović je ponovila kako 'ne zna zašto je uprava Kina Europe odlučila prelomiti baš na našem festivalu' te istaknula kako joj je iskreno žao zbog toga i očekuje ispriku zbog takve odluke. Zamolila je publiku da prati stranicu festivala - na kojima će dobiti točne informacije o programu.