TRAŽILA SE KARTA VIŠE

Filmom Nikše Sviličića otvoren Pulski festival

18.07.2009 u 22:59

Bionic
Reading

Karta više tražila se na ulazu u Arenu za premijeru filma 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića, kojim je otvoren 56. po redu Festival igranog filma u Puli

Vjerujem u anđele debitantski je cjelovečernji film ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Nikše Sviličića. Jedan je od deset filmova u nacionalnoj konkurenciji ovogodišnje Pule. Na otvaranju u Areni prikazani su inserti iz ostalih devet, kao i kratki pregled Almodovarove retrospektive i najbolje od premijernih naslova iz međunarodne konkurencije.

Sama ceremonija otvaranja Festivala, za koju je scenarij napisao umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, najavljivana je kao spektakularni događaj inspiriran programom Festivala. Najzanimljiviji je bio nastup posvećen laureatu Vjesnikove nagrade Krešo Golik, glumcu Relji Bašiću. Pobjednik ovogodišnje emisije Zvijezde pjevaju i solist kazališta Komedija Dražen Čuček vrhunski je otpjevao Fulirovu dionicu iz pjesme Ja ljubim, u potpunosti, glasom i stasom imitirajući scenu iz kultnog Golikova filma Tko pjeva, zlo ne misli. Dio Mirjane Bohanec vjerno je otpjevala sopranistica Marija Kuhar-Šoša. Izvedba pjesme iz najboljeg hrvatskog filma svih vremena ujedno je i jedini zaista zanimljiv segment svečanosti otvaranja.Izvedena plesna točka posveta je Pedru Almodovaru, redatelju koji je prvi došao na red u novom programu Festivala Europski filmski redatelji. Unatoč vrhunskim plesačima – solistu Lisabonskog nacionalnog baleta Tomislavu Petranoviću i prvaku baleta HNK u Zagrebu Azamatu Nabiullinu, plesnom programu nedostajalo je suvisle režije.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić otvorio je Festival

Prema viđenom na otvaranju Festivala, čini se da ja je lanjski žustri govor glumca Christophera Leeja o Titu organizatorima smanjio apetite za senzacijama. S druge strane, osim inserata i izjava redatelja, program kao da je želio pobjeći od inicijalne ideje, a ta je otvaranje filmskog festivala.

Sve to, nadajmo se, neće utjecati na filmski tjedan koji je ispred nas. Sveukupno 150 filmova te naglasak na dosad najjačem domaćem programu. Također, Festival se ove godine može pohvaliti sadržajnim i dobro izvedenim katalogom, koji je Vidačković nazvao malom enciklopedijom filmografije. Kao i dosadašnjih godina, festivalske dnevne novine iscrpno izvještavaju o tijeku Festivala, a sudeći prema tiraži od 3 000 primjeraka i osmišljenoj distribuciji po ključnim mjestima u Puli, publike na projekcijama ne bi trebalo nedostajati.
 
Treba spomenuti i da je na dan otvorenja proslavljena godišnjica otvaranja pulskog kina Valli koje vodi Tanja Miličić, ujedno i producentica Festivala. Osim što je PFF Vallijem dobio odlično opremljeno kino, filmska publika Pule dobila je cjelogodišnju priliku za uživanje u raznovrsnom i dobro osmišljenom programu. U brojkama, kino ima 92 projekcije mjesečno, a tijekom godine posjetilo ga je 60 tisuća ljudi, 5000 mjesečno. Jednom tjedno prikazuju nezavisne filmove, uz komercijalnu produkciju prikazuju i stare filmove eminentnih redatelja, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Od jeseni će na programu biti jedan dokumentarac tjedno.

Pročitajte Vodič kroz Festival igranog filma u Puli.