šibenik

Filmom 'Luzzu' nastavlja se bogati program ljetnog kina na Tvrđavi Barone

03.08.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Filmom 'Luzzu', prvim malteškim filmom ikada prikazanim i nagrađenim na nekom A festivalu, i to onom u Sundanceu, u srijedu se nastavlja sedma sezona ljetnog kina na Tvrđavi Barone u Šibeniku, s probranim naslovima nezavisne produkcije

Većina filmova u programu imala je hrvatske premijere u konkurencijama hrvatskih festivala s kojima Tvrđava kulture godinama surađuje. Srijedom se prikazuju recentni filmovi, a subotom uspješnice iz Art kina Arsen. Koordinatorica filmskog programa je Jelena Svirčić.

Film "Luzzu" Alexa Camillerija donosi priču o ribaru u očajničkoj financijskoj situaciji koji ulazi u svijet ilegalnog ribolova. Igra ga naturščik Jesmark Scicluna koji je za to nagrađen na Sundanceu.

Izvor: Društvene mreže

U programu je i novi film najpoznatijeg austrijskog redateljskog 'mračnjaka' Ulricha Seidla, "Rimini", groteskni portret raskalašenog života jedne zaboravljene zvijezde u jednako tako zaboravljenoj turističkoj destinaciji.

Od novih filmova izdvaja se i film Radivoja Andrića,"Ljeto kad sam naučila letjeti", obiteljska dramedija o odrastanju prikazana na nizu europskih festivala.

Izvor: Društvene mreže

Sredinom kolovoza u goste dolazi Subversive Film Festival čija će umjetnička direktorica i selektorica Dina Pokrajac predstaviti dokumentarno-igrani hibrid češkog redatelja Petera Kerekesa, "107 majki", nagrađen za scenarij u programu Horizonti Venecijanskog filmskog festivala.

Filmsko ljeto na vrhu grada donosi i filmove iz programa HAVC-a, Filmski boršč, s izborom suvremenih i klasičnih ukrajinskih filmova koji će se tijekom ljeta prikazivati u nizu nezavisnih kina

Bit će tu film o pokušaju održavanja privida normalnog života na području ratnog Donbasa, "Zemlja je plava kao naranča", 2021. proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, te "Sjene zaboravljenih predaka" Sergeja Josifoviča Paradžanova iz 1965., primjer tzv. ukrajinskog poetskog filma, odnosno novog vala 1960-ih.

Prvi put na Barone dolazi i program "Ljeto u mreži" hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, a iz programa se izdvaja animirani film o malenom zmaju "Tabaluga", temeljen na istoimenoj seriji, prikazanoj u više od 100 zemalja.

Od repriza tu su ovogodišnji dobitnik Oscara "Paralelne majke" slavnog Pedra Almodovaran nježna filmska oda majčinstvu, potom "Drive my car" japanskog redatelja Ryusuke Hamaguchija te hrvatski "Zbornica" Sonje Tarokić, nedavno nagrađen Velikom Zlatnom arenom za najbolji film na Pula Film Festivalu.

Projekcija dokumentarnog filma "Shane Macgowan: Priča o pjevaču Poguesa" otkazana krajem srpnja održat će se u srijedu, 7. rujna.