Ljubavna drama

Film sa ZFF-a 'Čovjek koji je prodao svoju kožu' uskoro u kinima

26.11.2021 u 15:33

Bionic
Reading

Film 'Čovjek koji je prodao svoju kožu', provokativna satira tuniske redateljice Kaouther Ben Hanije, nedavno prikazan u glavnom programu 19. Zagreb Film Festivala, krajem studenoga dolazi na repertoar hrvatskih kina, izvijestili su sa ZFF-a.

Ljubavna drama s političkom oštricom, prvi je tuniski film nominiran za Oscara. Godine 2021. bio je u konkurenciji za najbolji film na stranom jeziku s filmovima 'Quo Vadis, Aida' Jasmile Žbanić i 'Još jedna runda' Thomasa Vinterberga, koji je i osvojio Oscara.

Film 'Čovjek koji je prodao svoju kožu' prati mladog Sirijca Sama Alija, koji spletom okolnosti završava kao eksponat u europskim muzejima. U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, Sam prihvaća faustovsku ponudu glasovitog umjetnika Jeffreyja Godefroia koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da zauzvrat dobiva slobodu, Sam prodaje prava na vlastitu kožu.

Mistični Godefroi (Koen De Bouw) predstavlja se kao suvremeni Mefistofeles koji trguje značenjima, no, za razliku od slavnog nezadovoljnika iz europske literature, mladi Sirijac nije spreman baš sve napraviti za novac. Sve nijanse njegova karaktera, koji odlikuju buntovan duh, pronicljivost i upornost, na velikom platnu utjelovljuje sirijski glumac Yahya Mahayni, koji je za ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Filmska priča inspirirana je stvarnim događajem – kontroverznim slučajem belgijskog konceptualnog umjetnika Wima Delvoyea koji je 2008. tetovirao leđa dotad anonimnog muškarca Tima Steinera i prodao ga njemačkom kolekcionaru kao umjetničko djelo za višemilijunski iznos.

Delvoye se pojavljuje u filmu kao epizodist, a u ulozi beskrupulozne agentice umjetnina Soraye gledamo slavnu Monicu Bellucci. Film se prikazuje u kinima Kinoteka (utorak, 30. studenoga, i petak, 3. prosinca), MSU (petak, 3. prosinca) i Uranija (četvrtak, 2. prosinca, i subota, 11. prosinca) te u ostalim kinima diljem Hrvatske. Distributer je Zagreb Film Festival.