'PITAJ SLOBODNO'

Film Roberta Zubera o cijepljenju premijerno na ZagrebDoxu

07.10.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Uz filmove u programima međunarodne i regionalne konkurencije, treći dan ZagrebDoxa donosi premijeru hrvatskog filma 'Pitaj slobodno' Roberta Zubera o cijepljenju, kojom u 16 sati počinje današnji program u Kinu SC-a.

Je li cijepljenje tabu tema, jesu li oni koji postavljaju neugodna pitanja luđaci koji ugrožavaju društvo, može li se naći zajednički jezik onih koji su za i protiv cjepiva, neka su od pitanja na koja Zuberov film nastoji odgovoriti. Nakon toga u Kinu SC prikazat će se, u 18 sati, dva filma iz regionalnog natjecateljskog programa, 'U zraku' Jasmile Žbanić te 'Bugarski san' Srđana Šarenca.

Film sarajevske redateljice tematizira strah njezina supruga od letenja avionom. Oboje se bave filmom no on nikada ne želi putovati letjeti na snimanja i festivale, pa odluči riješiti svoj problem. U tom procesu shvaća da su njegovi strahovi posljedica četverogodišnje opsade Sarajeva, kojega je i sam branio.

'Bugarski san' bosanskohercegovačkog dokumentarista Srđana Šarenca, prati njemačku umirovljenicu koja ne može ostvariti pristojan život u rodnoj državi pa odlazi u Bugarsku. Osim ekonomskih uvjeta života, film se dotiče i teme starenja te društvenog odbacivanja umirovljenika.

U 20 sati prikazat će se filmovi iz programa The Best of Rest, među kojima su i 'Bez lica' Davida Lušičića, kratkometražni esejistički dokumentarac o postavljanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i 'Melem na rane' Antona Mezulića, o bračnom paru koji se podupire u nastojanjima da prevladaju traumatična iskustva iz djetinjstva.

U tom programu je i Oscarom nagrađeni film 'Kako voziti skejt u ratnoj zoni (ako si cura)' autorice Carol Dysinger, priča o djevojčicama koje uče čitati, pisati i voziti skateboard u afganistanskom gradu Kabulu, u zemlji koju još uvijek nazivaju 'jednim od najgorih mjesta za djevojčice'.

Program u Kinu SC završava uz projekciju filma 'U slavu sotone' Penny Lane, provokativnom, ali duhovitom filmu koji ulazi u pozadinu sve popularnijeg kontroverznog religijskog pokreta kojemu je redateljica dobila ekskluzivan pristup.

Besplatna projekcija 'Uzornog vladanja' u Teatru &TD

Program u Teatru &TD započinje u 15 sati besplatnom projekcijom filma 'Uzorno vladanje' Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, koji propituje pojmove zločina, pravde i oprosta, kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškės.

U 17 sati slijedi 'Odrastanje' autorica Ellen Fiske i Ellinor Hallin, ostvarenje najavljeno kao 'trezvena priča o odrastanju, puna psovki, alkohola i tuča, ali i ponekog lijepog trenutka'.

Program se nastavlja u 19 sati, uz dva dokumentarca iz međunarodne konkurencije.

'Začarani krug' iranskog redatelja Jalala Vafaeija, dirljiv je portret autorove obitelji koja se konfrontira s opresivnim iranskim režimom, koji je osvojio Grand Prix za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem filmskom festivalu Karlovy Vary.

Tu je i film 'Besmrtni' ruske redateljice Ksenije Ohapkine, film bez naracije koji pruža moćan prikaz krhkosti slobodne volje suočene s državnom propagandom i otkriva kako mehanizmi političke moći utječu na bezazlene, svakodnevne situacije.

Teatar &TD zaključuje svoj program projekcijom u 21 sat, filmom iz regionalne konkurencije 'Kretnje obližnje planine' Sebastiana Brameshubera, dobitnikom niza nagrada, među kojima je i ona festivala Cinéma du Réel. Kroz priču o nigerijskom migrantu koji popravlja automobile rad promišlja mjesto pojedinca u globalnoj ekonomiji.

Za srijedu je pripremljen i online program, od 17 do 18 sati na www.zagrebdox.net, u okviru kojega će Jess Gormley, izvršna producentica dokumentarne i igrane produkcije u Guardianu, govoriti o njihovoj petodijelnoj seriji 'Podijeljeni gradovi'. Opisat će uredničke odluke u pozadini projekta te kako je mala produkcijska ekipa uspjela stvoriti seriju globalnog dosega. Gledatelji će joj moći postavljati pitanja putem chata.