'LE SAMOURAI'

Film o Tomu Gotovcu premijerno u Tuškancu

18.01.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Dokumentarno-eksperimentalni film 'Le Samourai' Ivana Faktora, posvećen redatelju i hrvatskom umjetniku performansa Tomu Gotovcu, koji je preminuo prošle godine, premijerno će se prikazati večeras u zagrebačkom kinu Tuškanac

U dvadesetak minuta filma, snimljenog u Gotovčevu stanu, redatelj nastoji dokumentirati njegov fascinantan rad i odati počast velikom umjetniku i prijatelju, ali i stvoriti vrlo osoban film o umjetniku u vlastitoj intimi, o bivanju 'sa samim sobom', o trenucima sjete, tuge i usamljenosti koje je on, kao i sav svoj život, razotkrivao i ugradio u svoj umjetnički rad, stoji u najavi Hrvatskog filmskog saveza (HFS), u čijoj je produkciji film nastao.

'Čim otvorim oči vidim film...' legendarna je Gotovčeva rečenica, slijedom koje je interijer njegova stana u Krajiškoj sniman subjektivnom kamerom, prikazujući kakav je život 'u njegovom filmu' i kako je koncipiran autorov privatni prostor nakon dvadeset godina prikupljanja, gomilanja i prostornog povezivanja osobnih stvari i različitih pronađenih ili slučajno zatečenih predmeta iz svakodnevice, napominje se.

Film 'Le Samourai' sniman je 2008., direktor fotografije je Vedran Šamanović, a montažerka Dubravka Turić. Ivanu Faktoru je to sedma suradnja s HFS-om, njegov posljednji film 'Pustara', premijerno prikazan u studenom prošle godine, sada obilazi međunarodne filmske festivale.

Hrvatski filmski redatelj, glumac, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik Tom Gotovac umro je u lipnju prošle godine u Zagrebu, u 74. godini.