DJELO IVANA RAMLJAKA

Film 'O jednoj mladosti' dostupan online

30.03.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Nakon kratke kino distribucije, film "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka kojemu je Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film, dostupan je na platformi Kino Mediteran od doma

Riječ je o novom online kinu koje donosi nezavisne filmove europske i svjetske produkcije, koji se mogu pogledati na televizoru, računalu, mobitelu ili tabletu i titlovani su na hrvatski jezik

Svjetska premijera "O jednoj mladosti" bila je prošlo ljeto u natjecateljskom programu prestižnog DokuFesta u Prizrenu, na kojem je film osvojio nagradu za najbolji dokumentarac Balkana.

Potom je osvojio i Grand Prix na Danima hrvatskog filma, Grand Prix na francuskom Poitiers Film Festivalu, posebno priznanje na festivalu Slobodna zona u Beogradu te nagradu OBC Transeuropa na 32. Filmskom festivalu u Trstu.

Film govori o prerano preminulom redateljevom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju - trinaest godina nakon iznenadne smrti, Ramljak pokušava rekonstruirati prijateljev život i njihov odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je Čaklović tada snimao.

"O jednoj mladosti je film o izgubljenoj generaciji mladih iz Hrvatske s kraja 90-ih koji pokušavaju pronaći svoj identitet nakon razornog rata", ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ivan Ramljak, redatelj i neovisni filmski kurator, režirao je dosad jedanaest filmova, od kojih je bio najuspješniji kratkometražni film "Kino otok" iz 2016. godine, prikazan na više od 40 međunarodnih festivala, uz šest osvojenih nagrada.

Montažu njegovog dugometražnog prvijenca potpisuje Ivor Šonje, a oblikovanje zvuka Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.