DOKUMENTARAC SRĐANA KEČE

Film 'Muzej Revolucije' dobio financijsku potporu Sundance Instituta

02.11.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film 'Muzej Revolucije' Srđana Keče koji nastaje u zajedničkoj produkciji Uzroka iz Srbije i Restarta iz Hrvatske, te u koprodukciji s Nutprodukce iz Češke osvojio je financijsku podršku prestižnog Sundance Instituta - 30 tisuća dolara za postprodukciju

Potporu Sundance Instituta osvojila su 23 dokumentarna projekta iz 21 zemlje, a ukupno je dodijeljeno 540 tisuća dolara projektima u različitim fazama proizvodnje, od razvoja do postprodukcije, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Film donosi priču o neobičnom prijateljstvu između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice u ostacima napuštenog utopijskog projekta Vjenceslava Richtera za muzej koji bi 'čuvao istinu o nama'.

'Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru', napominje se u opisu filma.

'Tijekom razdoblja zajedničke krize neophodno je da Sundance nastavi podržavati umjetnike širom svijeta. Ovi filmovi kreativno potvrđuju naše zajedničke potrage, uvjete i otpornost dok propituju pojmove individualne i kolektivne moći', rekla je direktorica programa dokumentarnog filma Carrie Lozano.

Direktor Fonda za dokumentarni film Hajnal Molnar-Szakacs smatra da je kreativna podrška za nefikcionalne pripovjedače posebno važna u ovom trenutku. 'Odabrani dokumentarni projekti pomažu nam u pronalasku smisla naše kolektivne stvarnosti, a kroz inovativne pristupe različitim temama pomažu nam zamisliti kolektivnu budućnost', dodao je.

Redatelj, scenarist i direktor fotografije filma je Srđan Keča, producenti su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti filma su Lukáš Kokeš i Pavla Kubečková (Nutprodukce).

Montažerka filma je Hrvoslava Brkušić, skladatelj glazbe je Hrvoje Nikšić, a montažer zvuka Jakov Munižaba.

Filmovi Srđana Keče 'Pismo ocu', 'Miraž' i 'Bijeg' prikazivani su na vodećim festivalima dokumentarnog filma, uključujući IDFA, DOK Leipzig, Jihlava i Full Frame. Njegove video instalacije su izlagane u prostorima poput Venecijanskog bijenala arhitekture i Whitechapel Gallery.

'Flotel Europa', koji je producirao i montirao, premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2015. godine, gdje je osvojio nagradu Tagesspiegel žirija. Keča radi kao docent na Odsjeku za umjetnost i povijest Sveučilišta Stanford.