'QUO VADIS, AIDA'

Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici kandidat BiH za nagradu Oscar

24.09.2020 u 14:44

Bionic
Reading

Film 'Quo vadis, Aida' redateljice Jasmile Žbanić ovogodišnji je kandidat Bosne i Hercegovine za najprestižniju filmsku nagradu Oscar u kategoriji stranog filma, odlučili su članovi posebnog povjerenstva Udruženja filmskih radnika BiH.

Film tematizira zbivanja u Srebrenici nakon što su tu enklavu u srpnju 1995. okupirali vojska i policija bosanskih Srba počinivši nakon toga brojne ratne zločine te genocid nad više od osam tisuća zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka.

'Quo vadis, Aida' premijeru je doživio na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji te je potom prikazan i na festivalu u Torontu, no bosanskohercegovačka ga publika još nije imala priliku vidjeti.

Film se temelji na sjećanjima i zapisima Hasana Nuhanovića, Srebreničanina koji je u srpnju 1995. bio prevoditelj nizozemskim vojnicima iz sastava tadašnjih mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) koji su imali zadaću štititi enklavu, no to nisu učinili.

Nuhanović je tijekom snimanja filma odustao od suradnje s redateljicom Žbanić kao suradnik na scenariju, ocijenivši kako je ona na neprimjeren način predstavila neka zbivanja iskrivljeno predstavljajući neke činjenice.

Nakon što je film prikazan u Veneciji, Nuhanović se ponovo kritički oglasio poručivši redateljici da nije shvatila bit onoga što su uradile i kako su se ponašale srpske snage tijekom srebreničkog pokolja. Kao ilustraciju naveo je scenu u kojoj Emir Hadžihafizbegović, koji glumi srpskog vojnog zapovjednika, ulazi u bazu UNPROFOR-a te ponižava i prijeti nizozemskim vojnicima.

'Bahatost je ovdje, u filmu i inače, pogrešna interpretacija ponašanja srpske strane, koja je svoju perfidnu genocidnu namjeru krila od svjetske javnosti, a ta ista svjetska javnost toj srpskoj strani vjerovala je na riječ, kao što joj vjeruje i danas', napisao je Nuhanović.

Uz Hadžihafizbegovića uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović i Edita Malovčić. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić, a film je realiziran u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu s Radiotelevizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.