'ZAGREB U VUKOVARU' I 'GRAD'

Film i književna večer za Dan sjećanja na žrtve Vukovara

16.11.2017 u 12:36

Bionic
Reading

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježit će se 17. studenoga i s dva kulturna događanja u Zagrebu - projekcijom dokumentarnog filma 'Zagreb u Vukovaru' redatelja Željka Senečića i glazbeno-pjesničkim susretom 'Grad', posvećenom Vukovaru i Siniši Glavaševiću

Senečićev film 'Zagreb u Vukovaru' bit će prikazan u Kinoteci, dok će se 'Grad' održati u Hrvatskom društvu pisaca, a ulaz je na oba događanja slobodan, najavljeno je iz Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Dokumentarni film 'Zagreb u Vukovaru' u režiji Željka Senečića, nastao prema tekstu Pavla Pavličića, donosi priču o braniteljima grada Vukovara podrijetlom iz Zagreba.

'Činjenica da stižu iz zagrebačke brigade povezivala je čak 232 branitelja Vukovara, a u bitci za Vukovar živote su dala 72 zagrebačka branitelja koji su poginuli u vojnim operacijama ili su bili ubijeni na Ovčari, a 14 ih se još traži', ističe se.

Prikazujući zasluge Zagrepčana u obrani Vukovara sve do samog njegova pada, film istražuje sudbinu zagrebačkih branitelja Vukovara i rekonstruira njihov ratni put.

U sklopu glazbeno-pjesničkog susreta 'Grad', koji organiziraju Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Hrvatsko društva pisaca, odabrane tekstove priča novinara Siniše Glavaševića ubijenog u Vukovaru interpretirat će dramski umjetnik Rene Medvešek, kojega će sa svojim pjesmama na gitari pratiti pjesnik, skladatelji i pjevač Čedo Antolić.