DIO SERIJALA 'GRANICE'

Film 'Četiri godišnja doba u danu' premijerno na Hot Docsu

25.03.2021 u 17:50

Bionic
Reading

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film 'Četiri godišnja doba u danu', belgijske redateljice Annabel Verbeke, svjetsku premijeru imat će 29. travnja na prestižnom kanadskom filmskom festivalu Hot Docs

Film je uvršten u glavni natjecateljski program Međunarodni spektar tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se ove godine, umjesto na kino lokacijama u Torontu, održava online od 29. travnja do 9. svibnja.

"Četiri godišnja doba u danu" govore o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU.

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala "Granice" (Borderline) autora Frederik Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu.

"Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću", napominje se u najavi HAVC-a.

Serijal je primio potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju (za samostalni film iz serijala).

Producirali su ga Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva), te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija).

Hrvatska produkcija predstavit će se 4. i 5. svibnja i u online industrijskom programu Hot Docsa, projektom dugometražnog dokumentarnog filma "Posljednji nomadi" Biljane Tutorov i Petra Glomazića, koji nastaje u koprodukciji zagrebačkog Kinematografa.