DIRIGIRA VALERIJ GERGIJEV

Filharmonija milanske Scale i Kissin dolaze u Lisinski

08.11.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Ugledni europski i svjetski orkestar Filharmonija milanske Scale pod ravnanjem dirigenta Valerija Gergijeva i sa solistom na violini Leonidasom Kavakosom, održat će u srijedu, 10. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koncert na dar, čiji će prihod biti namijenjen udruzi Sve za nju za žene oboljele i liječene od raka dojke

Zvučna gostovanja klasične glazbe uobičajeno se strateški raspoređuju kroz čitavu sezonu, da bi pružili ne samo željenu reprezentativnost, već da i bi osigurali visoku razinu muziciranja. Iako je tu standardnu formulu u slučaju Lisinskog poremetio izostanak mezzosopranistice Eline Garanče koja je trebala otvoriti sezonu, no zbog zdravstvenih razloga nije se ukazala te se još uvijek čeka novi datum, program aktualnog tjedna trebao bi posve zadovoljiti apetite publike kojoj je izmakla 'internacionalna inauguracija' sezone.

Igrom slučaja, Lisinski unutar istog tjedna donosi dva 'über' zvučna gostovanja. U utorak, 9. studenog, prvi put u Hrvatskoj gostuje Evgenij Kissin. Kao jedan od najpoznatijih suvremenih pijanista, prethodi mu jednako laskavi i jednako standardan epitet 'pijanističkog genija'.

Iako još nije navršio četrdesetu, Kissinovi su rani nastupi, koji su mu osigurali proboj na međunarodnu scenu i reputaciju koju posve zasluženo održava preko dvadeset godina, već sada stekli izvjesni kultni status. Godine 1984. nastupio je tako kao dvanaestogodišnjak s oba Chopinova klavirska koncerta u Moskovskom konzervatoriju, a 1988. s klavirskim koncertom Čajkovskog s Berlinskom filharmonijom pod ravnanjem Herberta von Karajana. Za Kissina, koji je nastupao sa svim relevantnim dirigentima i orkestrima današnjice i koji neumorno održava zahtjevan ritam internacionalnih koncertnih gostovanja, redovito se navode snažne kvalitete njegovog muziciranja: virtuozna tehnika, pomno nijansirana sonornost te minuciozna pažnja pri razvitku glazbene fraze.

Kissin u Hrvatsku dolazi putem agencije ArtAgent, a njegov aktualni program, koji nakon Zagreba predstavlja u Beogradu, Budimpešti, Ženevi i Parizu, povodi se za obljetničarskim motivima godišnjica rođenja skladatelja Frederica Chopina i Roberta Schumanna. Solistički recital otvaraju Schumannovi 'Fantastični komadi, op. 12' i 'Noveleta br. 8, op. 21', a zatvara ga jedan od reprezentativnih komada romantičke pijanističke literature, Chopinove 'Četiri balade'.

Nakon što je u subotu gostovala veoma respektabilna Filharmonija iz São Paula s dirigentom Yanom Pascalom Tortelierom koja je koncert završila sjajnom izvedbom 'Koncerta za orkestar' Lutoslawskog, u srijedu, 10. studenog nastupa Filharmonija milanske Scale pod ravnanjem Valerija Gergijeva, kojeg je zagrebačka publika imala priliku krajem listopada čuti u prijenosu opere 'Boris Godunov' iz Metropolitana. Orkestar glasovite operne kuće stiže u Zagreb s esencijalnim komadima ruskog repertoara – 'Začarano jezero' Anatolija Konstantoviča Ljadova, virtuozni 'Koncert za violinu i orkestar u D-duru' Čajkovskog, u kojem kao solist nastupa Leonidas Kavakos, te 'Četvrtu simfoniju u F-molu' Čajkovskog.