OD 28.6. DO 4. 7.

Festival tolerancije ove godine na zagrebačkom Bundeku: Doznajte što donosi program

12.06.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Kvalitetne filmove i zanimljiv popratni program s uvijek istom misijom - brigom za tolerantno, napredno, solidarno i potencijalima bogato društvo pripremio je za posjetitelje 14. Festival tolerancije, što će se održati od 28. lipnja do 4. srpnja na otvorenom na zagrebačkom Bundeku.

Središnje festivalsko zbivanje trebala je biti velika retrospektiva donedavnoga počasnog predsjednika Festivala tolerancije Branka Lustiga, ali će ona, zbog okolnosti izazvanih pandemijom kornavirusa, biti prikazana na sljedećem, jubilarnom petnaestom izdanju Festivala, priopćio je u petak festivalski PR.

Ali, istaknuto je, Branko Lustig nije zaboravljen jer će prvi izlazak Festivala tolerancije iz kino dvorana biti otvoren upravo jednim njegovim filmom - 'Dobrom godinom' redatelja Ridleya Scotta s Russelom Croweom u glavnoj ulozi, a taj film Branko Lustig potpisao je kao izvršni producent.

'Mislili smo da je trinaesto izdanje Festivala bilo nesretno za nas s obzirom da smo se morali izmjestiti u zadnji čas iz Kina Europa, no evo ga - ni broj četrnaest nije puno sretniji. Svejedno, unatoč svim nedaćama, vjerujemo da imamo sjajno festivalsko izdanje', smatra direktorica toga festivala Nataša Popović.

Inkluzivan festival namijenjen svima

Relevantnost, atraktivnost i originalnost bili su nit vodilja Festivala tolerancije koji je inkluzivan festival, namijenjen svima i za sve jednako pristupačan, istaknula je Popović i poručila da posjetiteljima ne trebaju ulaznice, nego samo dobra volja i interes.

Voditelj filmskih programa Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec posvjedočio je da su puno toga planirali za ovo festivalsko izdanje, a vjeruje kako su na na kraju i pripremili sjajan filmski program.

Objasnio je da dvanaest iznimnih filmova progovaraju na atraktivan, čak i humorističan način o svim onim temama kojima se Festival i Udruga bave - promicanjem ljudskih prava. Filmovi dolaze sa svih strana svijeta, bit će i zanimljivih gostiju, a Pukšec vjeruje da će cjelokupan program zaokupiti i zainteresirati publiku i za promišljanje mjesta i vremena u kojem živimo.

'Prosperitetno, slobodno društvo je moguće, ali samo ako ga svi zajedno živimo i gradimo', poručio je Pukšec.

Festival nudi i dvije sjajne izložbe. Tako je, u suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerima i UNHCR-om Hrvatska u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu postavljena 'ReD' - izložba dizajniranih plakata koji tematiziraju položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj i koja se može pogledati do 28. lipnja.

'Križ pomirenja', izložba multimedijalne, angažirane i avangardne umjetnice Vere Fischer moći će se pak vidjeti od 29. lipnja u Galeriji Erdeljac. Izložba spaja motive križa i Davidove zvijezde kroz ideju pomirenja i tolerancije.

Za festivalskih dana svoj rad i programe predstavit će udruge Biom, Humana Nova, JRS – Isusovačka služba za izbjeglice, Nismo same, Prava šapa, YIHR, Zaklada Zajednički put i Domino.

Edukacijski programi 14. Festivala tolerancije održat će se pak u listopadu i studenom i nastavit će rad Branka Lustiga. Tako će se na tradicionalnim edukacijskim jutrima govoriti o važnosti očuvanja sjećanja na holokaust zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih holokausta i predavanjima međunarodnih stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Austrije.

Program Film i diskusija na kreativan način učiti će djecu o problemima s kojima se susreću izbjeglice prilikom integracije u društvo te o važnosti prihvaćanja različitosti.

A kako je festival poznat i po sjajnoj svirci, najavljeno je kako će ove godine zasvirati Porto Morto DJ Set, DJ Felver, The Bonebomb, SoulBeat, Nepenthe, Le Zbor i Zbor Domaćigosti.

Festival tolerancije organizira neprofitna udruga građana Festival suvremenoga židovskog filma Zagreb.