'RAMONA'

Festival svjetskog kazališta ugostio slavni gruzijski teatar Gabriadze

13.09.2017 u 09:10

Bionic
Reading

Petnaesto izdanje Festivala svjetskog kazališta (FSK) Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb ugostilo je u utorak na pozornici Muzičke akademije gruzijsko kazalište Gabriadze s lutkarskom predstavom 'Ramona', sentimentalno zavodljivom rekreacijom izgubljenog svijeta djetinjstva i zaboravljenih dječjih emocija u priči o ljubavi dviju lokomotiva

Režiju 'Ramone' potpisuje scenarist, filmski i kazališni redatelj, kipar, lutkar i izvođač Rezo Gabriadze, svestrani umjetnik kojemu su produkcije ostvarene u njegovu Kazalištu Gabriadze iz Tbilisija donijele svjetsku slavu.   

Ovaj put, inspiraciju je pronašao u motivima iz djetinjstva, u romansi o ljubavi dviju lokomotiva, znatiželjne i živahne Ramone i snažnog i romantičnog Ermona, smještenoj u Sovjetski Savez 1954. godine.

Dok Ermon putuje u daleke krajeve Transsibirskom prugom, Ramona, parna lokomotiva koju koriste za ranžiranje unutar radijusa od 300 metara od stanice kojoj je dodijeljena, ostaje kod kuće, željno iščekujući njegov povratak i trenutak kad će ponovno ugledati njegov dim.

Jednoga dana, Ramona susreće cirkus kojemu prijete oduzimanjem šatora; cirkusanti su uzimali novac ali nisu odigrali niti jednu predstavu. Da bi zadržali šator, moraju na vrijeme stići u daleki grad i svojim točkama navesti inspektore Ministarstva kulture da im dopuste daljnje nastupanje.

Ramona im pristaje pomoći, no u tome ju stalno pokušava spriječiti zločesti nadzornik kolodvora, koji joj ne dopušta da napusti stanicu. Kad cirkuska trapezistica slučajno slomi nogu, cirkusanti mole Ramonu da preuzme njezinu točku…

Gabriadze, koji je već poznat hrvatskoj publici po predstavi 'Bitka za Staljingrad' s kojom je prije 13 godina gostovao na FSK-u, slavni je lutkarski majstor, te cijenjeni slikar, grafički dizajner i ilustrator čija se umjetnička djela mogu vidjeti u brojnim svjetskim muzejima, uključujući Ermitaž u Sankt Peterburgu.

Također je i kipar – napravio je i nekoliko skulptura koje su postale glavnim atrakcijama toga grada, a piše i filmske scenarije, kojih je napisao više od 35, uključujući i za nekoliko sovjetskih klasika. Ujedno, on je i veliki majstor atmosfere.

U predstavi 'Ramona' njegovo se lutkarsko umijeće očituje u minucioznosti izrade scenskih detalja i marioneta, ali i u scenskom oblikovanju priče – šestero lutkara vješto se izmjenjuje u upravljanju elaboriranom fabulom s plejadom šarolikih likova – scenom prolaze ne samo vlakovi, već i klaunovi, konji, svinje i kokoši, snagatori i trapezisti.

Vrlo efektno dodanom dimenzijom dubine, prostor lutkarske predstave proširen je na unutrašnjost pozornice. Uz bogatu zvučnu kulisu zvukova željeznice, cirkusa ali i onodobnih glazbenih šlagera, pokoji filmski isječak, te čaroliju svjetlosnih efekata, nastaje gotovo romantična reminiscencija surovog svijeta teške industrije poslijeratnog Sovjetskog Saveza.

Kazalište Gabriadze u svijetu je cijenjena kulturna institucija. S pozornice Muzičke akademije, gdje su nastupili u sklopu ideje širenja festivalskih zbivanja na razne kulturne institucije grada, zagrebačka je publika oduševljeno ispratila gruzijske goste.

Predstava je u programu 15. Festivala svjetskog kazališta i 13. rujna, također u Muzičkoj akademiji.

Festival je 10. rujna u HNK-u Zagreb otvorila predstava 'Što ako su otišle u Moskvu?' redateljice Christiane Jatahy u produkciji brazilske kazališne skupine Cia Vertice de Teatro.

U HNK-u Zagreb 14. rujna gostuje predstava 'Sestre Macaluso' talijanske kazališne i filmske redateljice Emme Dante. Posljednja predstava 15. izdanja FSK-a bit će 16. rujna, također na pozornici Muzičke akademije, predstava 'Blockbuster' belgijskog kolektiva Mensuel.