STRIP I FILM

Festival stripa Crtani romani šou otvaraju četiri izložbe

09.05.2018 u 17:58

Bionic
Reading

Otvorenjem četiriju velikih izložbi u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, među kojima su i retrospektiva japansko-američkog autora Stana Sakaija i izložba 'Julio Radilović - Jules: Kroz minula desetljeća', u petak se otvara festival stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con

U svom 21. izdanju taj će najveći regionalni festival stripa u 'džamiji' do 13. svibnja ugostiti zvučna imena devete umjetnosti, a uz tradicionalni sajam stripova, donosi susrete s autorima, predstavljanja strip albuma, kvizove.

Među istaknutijim gostima festivala je Stan Sakai, višestruki dobitnik 'stripovskog Oscara', nagrade Eisner, tvorac legendarnog stripa o zecu samuraju 'Usagi Yojimbo', čiji nastavci izlaze već trideset godina.

Osim retrospektivne izložbe, koja mu se priređuje u povodu dolaska u Zagreb, predstavit će se i hrvatski prijevoda triju njegovih stripova u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Kako je najavljeno, posjetitelji će se imati priliku upoznati i s novijm izdanjima, među ostalim, omnibus-albumom 'Parlight Starlov', koji je nastajao u pomalo tajanstvenim okolnostima u rukama domaće crtačke 'ekipe iz snova' u kojoj su Krešimir Biuk, Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić i Goran Parlov.

90 godina života i 65 godina karijere najstarijeg hrvatskog strip autora Julesa

Izložbom 'Kroz minula desetljeća' festival će obilježiti 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića Julesa, legende hrvatskog stripa i posljednjeg živućeg pripadnika tzv. zlatne generacije hrvatskih strip autora.

'Jules je stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih i do najsitnijih detalja istraženim, pustolovnim i povijesnim crtanim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih, a još se uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama', ističe se u najavi.

Na dosad najvećoj retrospektivi originalnih radova tog majstora crteža, prvi put će se široj publici dati sveobuhvatni uvid u Julesov razvoj i rad.

  • +9
Izložba stripova,skulptura i plakata Brodolomija Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

U filmskom programu festivala, 'Comics & kokice', u art kinu Grič, premijerno će se predstaviti dugometražni dokumentarac  'Jules' redateljice Tene Bošnjaković.

Film donosi priču o životu tog majstora struke i jednog od najvećih kulturnih ambasadora Hrvatske - stripovi su mu objavljeni diljem svijeta, osvojio je niz strukovnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrada za životno djelo i doprinose kulturi. 

Ugledni gosti na zagrebačkom vikendu stripa

Na Zagreb Comic Con vikend dolazi i argentinski crtač Horacio Altuna, najpoznatiji po suradnji s Carlosom Trillom, s kojim potpisuje 'El Loco Chavez' i 'Vratašca gospodina Lopeza', kao i po erotskim stripovima i ilustracijama za Playboy, a uskoro mu izlazi hrvatski prijevod albuma 'Posljednji potomci'.

Gost festivala je i Matthieu Bonhomme, autor reboota serijala o Luckyju Lukeu 'Čovjek koji je ubio Luckyja Lukea',  čija se izložba održava od 2. do 13. svibnja u Medijateci Francuskog instituta. 

U povodu 50. obljetnice izlaženja kultnog 'Zagora' u Hrvatskoj i otvorenja izložbe posvećene tom jubileju gosti su Zagrebu omiljeni 'bonelijevci' - crtači stripa posvećenog legendarnom Duhu sa sjekirom iz darkvudske šume, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, te njihov scenarist i urednik Moreno Burattini. Njima će se pridružiti Roland Boschi, Mario Alberti, Nenad Barinić, Tomislav Košta i drugi.

Program 'Stripologija', niz tribina započetih još u travnju u Kulturnom centru Mesnička, donosi i predavanja na kojima će međunarodni i domaći predavači, dugogodišnji profesionalci  strip izdavaštva i teoretičari stripa Edmond Lee (Humanoides) i Didier Pasamonik govoriti o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima tog medija.

Njih dvojica će i pregledavati portfelje crtača, tušera i kolorista kojima će davati savjete, a možda i posao za neke od najvećih europskih izdavača.

Za publiku će u nedjelju poslijepodne crtati hrvatski stripaši, Vjeran Juhas, Darko Kreč, Josip Sršen, Stipe Kalajžić, Krešimir Biuk, te Ive Svorcina i Dalibor Talajić.

Tradicionalni sajam stripova i festivalska natjecanja

Tijekom festivala u galeriji Bačva održava se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja i prodavati izdanja po sniženim, festivalskim cijenama.

Na natječaj u crtanju stripa 'Mladi lav' već je pristiglo mnoštvo dječjih radova na temu 'otok s blagom', a nagrade najboljima dodijelit će se na festivalskoj svečanosti.

Nagrade će moći osvojiti i svi koji se vole kostimirati, šminkati, glumiti likove iz serija, filmova, stripova i knjiga, u sklopu cosplay natjecanja, također u nedjelju popodne. Njihovoj preobrazbi u omiljene super junake i ocrtavanje lica pomoći će 'šminkeraj' Profokusa.

Za djecu i mlade koji tek žele naučiti kako nacrtati strip organizirana je škola crtanja stripa, te cjelodnevna subotnja igraonica.

Ljubitelji strip trivije i kviškog znanja očekuje strip-kviz, a program 'Comics & kokice' prikazuje, među ostalim, tri nagrađivana francuska dugometražna animirana filma napravljena po stripovima, te jedan domaći kratki film.

Ulaz je na sve programe festivala je besplatan.