U ZAGREBU

Festival prvih ove godine na temu stana i stambene politike

02.11.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Festival prvih, koji već osamnaest godina donosi pregled dostignuća suvremenih autora u različitim medijima, održat će se od 3. do 7. studenoga na temu stana i stambene politike u Centru KNAP, Kulturno informativnom centru i Knjižnici S. S. Kranjčevića

Organizatori festivala Studio Artless odabrali su temu inspirirajući se zvučnom i prostornom instalacijom mlade umjetnice Nikoline Butorac 'Praznina doma/(Ne)vidljivi nomadi', nagrađene na tom festivalu prije tri godine. U tom je radu Butorac kroz niz intervjua i jestivi plan stana propitivala potrebu za vlastitim domom/stanom, kao fikcijom nedostupnom mladim ljudima.

'U postavci središnje teme za 2020. suprotstavljaju se individualna potreba i nužnost te društvene (ne)mogućnosti njezinog rješavanja', napominje se u najavi ovogodišnjeg izdanja.

Pojam stambene politike, prema francuskom sociologu Pierreu Bourdieu stoji između pojedinca i stanja nekretnina, a opisuje se kao priuštivost (troškovi stanovanja u odnosu na visinu dohotka), pristupačnost, kvaliteta stambenog fonda i integrativnost (utjecaj na društvenu kohezivnost i stabilnost).

Na otvaranju izložbe u Galeriji Događanja u Centru KNAP, predstavit će se 22 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj te onih proizašlih iz projekta 'Osvajanje prostora', radionice koja je organizirana u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Izvedbeni dio donosi performans Nikoline Butorac 'Reflektirati nemoguće', poeziju sa Sanjom Baković u programu 'Kut koji ne raspremamo' te pogledati performans Ivane Škvorčević 'Mental Sculpture' nakon kojeg će uslijediti razgovor 'Umjetnice govore: Nova generacija', na kojem će uz Ivanu Škvorčević sudjelovati Nikolina Butorac i Tea Ivković.

Organizatori očekuju da će najveći interes pobuditi izvedba predstave 'Car je gol na tri adrese' koju izvode Stanislav Habjan, Mary May, Sreten Mokrović, Ante Perković, Petar Agejev, Jakša Perković, Marko Golub i Ana Marija Habjan.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi, koje su odabrale Dina Pokrajac iz Dokukina i Ana Janjatović Zorica, producentica Festivala prvih.

Riječ je o dvije hrvatske premijere 'Nema zemlje za siromašne' (2018) redatelja Lasla Bihara i 'Snovi o prostorima' (2018) Matthiasa Lintnera, oba s engleskim titlom te o kratkometražnom dokumentarcu 'Neželjeni stanar' Nike Obučine.

Projekciji filmova prethodit će predavanje i diskusija 'Potreba za stanom i stambena politika / O beskućništvu' koje će voditi Suzana Sakić i Iva Marčetić.

Održat će se i tri radionice: predstavljanje rezulata interdisciplinarnog projekta 'Osvajanje prostora' koje će prezentirati Nikolina Rafaj i Katja Grcić, radionica za djecu s Petrom Somekom 'Izrada kućica za ptice' uz uvodničarku ekologinju Sanju Čulinu, te završna radionica Artlessove škole arta u kojoj se propituje privatno i javno uz voditeljicu Josipu Bubaš, povjesničarku umjetnosti.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti. U slučaju pogoršavanja situacije izazvane pandemijom Covida-19, festival će se održati online.

Festival prvih počeo je kao smotra dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila, a nastavio se svake godine s drugom temom, od (reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije, doba praznine, nestalna ljubav - o krhkosti ljudskih odnosa).