RAZNOVRSTAN PROGRAM

Festival Miroslava Krleže vraća se književnikovu rodnom gradu

24.06.2020 u 19:55

Bionic
Reading

Festival Miroslava Krleže vraća se njegovu rodnom gradu koji će biti i u fokusu programa, a deveto festivalsko izdanje održat će se u Zagrebu od 2. do 7. srpnja u atriju Leksikografskoga zavoda koji nosi Krležino ime jer je u potresu u ožujku oštećen ambijentalni teatar na Krležinu Gvozdu

U fokusu programa je Krležin Zagreb, stvarni i imaginarni, jer izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odessu, a Dostojevskom Petrograd, izvijestio je u srijedu festivalski PR.

Ranjeni Zagreb u središtu, program otvara Rade Šerbedžija

Iako se, kako je istaknuto, 'ukusi mijenjaju, idoli stare, a mode su sve hirovitije, ipak svi mi imamo svoju prijestolnicu bola, a naša je ranjeni Zagreb'.

Ovogodišnji partner Festivala je Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada također stradala u nedavnom potresu, a njegovi umjetnici sudjelovat će u mnogim naslovima ovogodišnjega festivala.

Deveto festivalsko izdanje otvorit će Rade Šerbedžija, koji sudjeluje u programu 'Sjećanja Krležinih suvremenika' svojim autorskim projektom 'Moj obračun s njima'.

Na festivalskom programu su i monološka freska 'Na rubu pameti' u interpretaciji Dragana Despota, monodrama 'Bobočka' u izvedbi Ecije Ojdanić. HNK Varaždin sudjelovat će pak s dramom 'Maskerata' u režiji Ivana Planinića, mostarski HNK s predstavom 'Kraljevo' u svom gradu i u režiji Ivana Lea Leme a time, istaknuto je, počinje širenje festivalskoga prostora koje bi oganizatori željeli i nastaviti.

U završnom događanju pred publikom će biti izvedba 'Djetinjstva u Agramu' prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić, koja će biti ostvarena u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

Bogat i zanimljiv popratni program

U popratnom festivalskom programu također je niz zanimljivih događaja. Tako će biti predstavljen reprint Krležine knjige 'Tri kavalira gospodjice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna' iz 1920. (ustvari objavljene 1922.), održan performans 'Zagreb Kamila Emeričkog' autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, prema vlastitom izboru čitati fragmente iz Krležinih 'Zastava'.

Također, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa 'Dijalozi - Josip Vaništa/Miroslav Krleža' ostvarena u suradnji s Modernom galerijom, susret 'Krleža na talijanskom', uz sudjelovanje Silvija Ferrarija i Silvija Ziliotta, a u programu 'Sjećanja Krležinih suvremenika' nastupit će Zlatko Vitez.

Festival će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom 'Doručak kod Krleže' u Kavani 'Kavkaz' s počekom točno u sedam sati 7. srpnja što je i vrijeme Krležina rođenja.

'Iznimno je važno još jednom ponoviti koliko je Miroslav Krleža bitan kao kroničar korektivne historiografije dvokatnoga Zagreba, Hrvatske i Europe', istaknuto je u priopćenju.

Organizatori festivala sigurni su da su njihovi dosadašnji programi potvrdili da je riječ o živom autoru koji postavlja ogledalo drami ljudske gluposti suvremenoga svijeta (s podjelama na dihotomije svih vrsta).

Zato, i dalje očekuju daleko odlučniju podršku jer, kako je navedeno, 'gotovo gerilski već devetu godinu zaredom gradimo Krležin živi ambijentalni teatar'.

Osnivač, autor i ravnatelj Festivala Miroslava Krleže je dramski umjetnik Goran Matović, a ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se pod geslom 'Ništa nas ne smije iznenaditi'.