12. URBANFESTIVAL

Festival koji lokacijama dodaje problem i povijest

05.10.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Od 5. do 15. listopada na četiri znakovite lokacije u Zagrebu održat će se dvanaesti UrbanFestival s tematskim naslovom 'Između svjetova': Trg Franje Tuđmana, Cvjetni trg, Ilica, Studentski centar i Dom HDLU-a 'udomit' će radove domaćih i inozemnih umjetnika koji su ovoga puta okupljeni oko tema tranzicije i mobilnosti

U svojim dosadašnjim izdanjima, specifični zagrebački UrbanFestival naviknuo je svoju publiku na vječnu mijenu. Najprije festival u jednom komadu, pa u nekoliko smjena, pa produkcijski raspršen na gotovo cijelu godinu, u dvanaestoj se sezoni vraća cjelovitom formatu, čak i ulazi u galerijski prostor, ali ostaje posvećen fenomenima urbaniteta, od umjetničkih do političkih. Znajući pritom da je to dvoje nemoguće razdijeliti.

Kustosice festivala Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Marijana Rimanić iz organizacije BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture, izbor tema objašnjavaju njihovom suvremenošću i lokalnošću jer tranzicija je ionako stanje koje je Hrvatskoj gotovo sudbinsko, pa je i sam pojam već postao svojevrsnom anatemom, dok o lošim stranama mobilnosti tek učimo.

Umjetnici 12. UrbanFestivala

Alban Muja (KO), Barbara Blasin (HR), Bojan Mucko (HR), Četiri lica Omarske (RS), Deborah Kelly (AU), Deqa Abshir (KE), Dušica Dražić (RS), Džamil Kamanger (IR), Jonas
Staal (NL), Kalle Hamm (FI), Kontekst kolektiv (RS), Luiza Margan (HR/AT), Mladen
Miljanović (BA), Stefanos Tsivopoulos (GR/NL), Zlatan Krajina (HR), Željka Blakšić, a.k.a.Gita Blak (US/HR)

Iako proglašena novom zgodnom riječi s kojom se lako manipulira, mobilnost, gledana očima suvremenih umjetnika koji su često prisiljeni i na nomadski način rada i života, i nije tako poželjna, pogotovo ako je umjetnik istodobno, na primjer, i emigrant.

'Zadržavajući kao i dosad fokus na javnom prostoru grada, istražujemo načine na koje gore opisani aspekti stanja između postaju vidljivi i opipljivi u suvremenom urbanom okolišu i javnom diskursu. Zanimaju nas konkretne lokacije na kojima se zloupotreba povijesnih mitova, često nacionalistički zasnovanih, isprepliće s otimačinom javnog prostora i paktovima zasnovanima na političkoj moći i privatnoj ekonomskoj dobiti', najavljuju kustosice 12. UrbanFestivala.

Osim izložbe Između svjetova koja se otvara 5. listopada u Galeriji Bačva Doma HDLU-a i intervencija u javnim prostorima raspored kojih se može naći na stranici festivala, posebno zanimljiv je i projekt koji tek počinje, i za koji je poziv otvoren.

U sklopu zanimanja za politike sjećanja, UrbanFestival želi skrenuti pozornost na prešućeni dio povijesti prostora zagrebačkog Studentskog centra, koji je tijekom NDH bio sabirni centra za Židove i sve ostale kojima su vlasti namijenile sudbinu koncentracijskih logora i gubilišta. Mjesto danas kultno zbog svoje kulturne uloge tako ima i drugu povijest, koju, s obzirom da je uglavnom nepoznata i stoga neobilježena, nudi mogućnost razmišljanja o načinima 'ospomenjivanja' suvremenijim ili barem drukčijim od uobičajenih spomen-ploča ili skulptura.

Prijedlozi se šalju na adresu blok@blok.hr s naznakom 'SC', a trebaju sadržavati opis koncepta, skicu bez obzira na medij u kojem bi rad trebao biti realiziran, te kontakt predlagatelja. Pristigli prijedlozi bit će izloženi 15. listopada u SC-u kada će se održati i javni sastanak polaznika čitalačke grupe 'Metodologije obilježavanja mjesta stradanja' koju vode Radna grupa Četiri lica Omarske i BLOK.