JEDANAESTA GODINA

Festival Faro(pi)s dovodi pisce iz Bosne i Hercegovine

20.08.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Jedanaestu godinu zaredom održava se festival suvremene književnosti Faro(pi)s, od 21. do 23. kolovoza u Starom Gradu na Hvaru, a ove godine u goste dolaze gosti iz Bosne i Hercegovine

Književna manifestacija međunarodnog karaktera čija je osnovna ideja sučeljavanje književnika sa čitalačkom publikom ove godine u goste dovodi bosansko-hercegovačku književnu selekciju na čelu s književnikom Zilhadom Ključaninom. Posjetitelji će se imat prilike susresti s Edinom Kukavicom, Naidom Mujkić, Asmirom Kujovićem, Damirom Uzunovićem, Mirom Petrovićem, Admiralom Mahićem, Farukom Šehićem i Isnamom Taljićem.

Za hrvatsku selekciju zadužen je književni kritičar i urednik Ervin Jahić, a na Hvar stižu Daša Drndić, Ana Brnardić, Ivica Đikić, Ivan Herceg, Vladimir Stojsavljević, Dragan Pavelić i Tonko Maroević.

Prve dvije večeri predviđeno je predstavljanje članova selekcija dviju zemalja s izborom iz njihovih djela, dok se treće večeri očekuje nastup gosta iznenađenja.

U srijedu, 22. kolovoza, u ambijentu Hektorovićeva Tvrdalja održat će se predstavljanje dva romana 'Beš' i 'Vjernik' autora Edina Urjana Kukavice, koje će predstaviti Tonko Maroević i Ervin Jahić.

Festival književnosti Faro(pi)s zamišljen je kao ljetna varijanta festivala književnosti FAK, koji je prvi književni festival na kojemu su se književnici - javno i neformalno - predstavljali javnosti osobno čitajući ulomke iz svojih knjiga. Novi koncept Faropisa za drugo desetljeće svog postojanja je svake godine predstaviti po jednu zemlju gosta.

Pri odabiru mjesta za pokretanje Faro(pi)sa velikog udjela imala je književna tradicija otoka Hvara, s kojega potječu dva značajni renesansni pisci Petar Hektorović i Hanibal Lucić. U tom smislu treba spomenuti da tijekom tri dana kolovoza, domaćini Faro(pi)sa sa svojim gostima, iznova oživljavaju, ili makar prizivaju u sjećanje hektorovićanske pučke razgovore.