POČETKOM RUJNA

FALIŠ u Šibeniku: Turizam kao središnja tema, a među gostima najutjecajniji teolog Europe

28.08.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Festival alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ) u svome se šestom izdanju održava na Trgu Ivana Pavla II (Mala loža) od 5. do 7. rujna i bavi se turizmom te posljedicama utrke za profitom po javno dobro. Među gostima su autor kapitalnog djela 'Raspeti Bog', teolog Jürgen Moltmann, povjesničar Jože Pirjevec, autor knjige 'Tito i drugovi', osnivačica tvrtke Planet4People i UN-ova ekspertica Erika Harms, filozof Žarko Paić te bosanskohercegovački fotograf s pariškom adresom Milomir Kovačević Strašni

Kad su prošle godine, zaključujući peti FALIŠ, organizatori najavili ovogodišnju temu - 'Turizam između profita i javnog dobra' - nisu baš, kako sami priznaju, izazvali masovno oduševljenje, čak ni među redovitim gostima.

'A onda su, prvo, utjecajni globalni mediji počeli pozivati publiku da zbog gužve zaobilaze popularne destinacije u Hrvatskoj, da bi zatim hrvatski Institut za turizam objavio rezultate redovnog, godišnjeg izvješća u kojem je prvi put zabilježeno i nezadovoljstvo gostiju domaćinima. Ljudima koji se nisu rodili da mijenjaju plahte, služe koktele, budu po cijeli dan nasmijani i da nikada ne idu liječniku, po kruh, ne žele studirati, ne pada im na pamet prilaziti nekadašnjim plažama svog djetinjstva, na kojima danas koncesionari iznajmljuju ležaljke i s prezirom gledaju one što su pomislili kako je more i njihovo', kažu organizatori i dodaju da smo za 'samo dvanaest mjeseci stigli od sjajne, rekordne, neopisive, prekrasne turističke 2017. u nedovoljno popunjenu, razočaravajuću, nesređenu, kaotičnu 2018.'

'Kao da smo se s gostima trudili potvrditi ono što je rečeno kada smo krenuli s FALIŠ-em: da su danas lokalni problemi globalni, u istoj mjeri u kojoj su globalni i naši, svakodnevno vidljivi i sve teže podnošljivi', navodi se u najavi šestog izdanja festivala, a 5. srpnja u 18 sati u Studiju galerije Sv. Krševana (ex Galerija Matija) otvara ga izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog 'Gola istina: Goli otok 2018'., Sarajlije s dugogodišnjom pariškom adresom i impozantnim autorskim opusom. Osim autora, na otvaranju će biti Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke i Ante Filipović Grčić.

  • +32
Fotografije Milomira Kovačevića Strašnog s pariške izložbe 'Bila jednom Jugoslavija' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Milomir Kovačević

Jürgen Moltmann, kojega organizatori najavljuju kao vjerojatno najpoznatijeg i sasvim sigurno najutjecajnijeg teologa Europe, autora kapitalnog djela 'Raspeti Bog', predavanje na temu 'Kršćanstvo, čovječanstvo i novi nacionalizam' održat će 6. rujna u 20 sati na standardnoj festivalskoj lokaciji, Trgu Ivana Pavla II (Mala loža).

Osim Moltmanna, posjetitelji 6. FALIŠ-a će 7. rujna u 20 sati čuti predavanja Erike Harms, osnivačice tvrtke Planet4People i UN-ove ekspertice koja će govoriti o održivom turizmu, te u 21 sat filozofa Žarka Paića 'Politika iracionalizma: 'narod' i njegove ideologije'. Posljednjeg dana, 8. srpnja, u 20 sati nekadašnji rektor splitskog Sveučilišta Ivo Babić govorit će na temu 'Turističke destinacije: pusti gradovi Dalmacije'.

Na književnim večerama u ovom izdanju gostuju bosanskohercegovački pisac Selvedin Avdić, koji će 5. rujna u 20 sati predstaviti knjigu 'Kap veselja', potom Emir Imamović Pirke, koji će 6. rujna u 22.30 predstaviti 'Terorista', i Ivana Dragičević, koja 8. rujna u 21 sat predstavlja 'Nejednake'.

  • +3
Ivana Dragičević na predstavljanju knjige 'Nejednaki' na Zagreb Book Festivalu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Program, uz to, uključuje nekoliko okruglih stolova, od kojih je prvi na temu 'Turizam: između profita i javnog dobra' na rasporedu 5. rujna u 21 sat. Voditelj je Jurica Pavičić, a sudjeluju Krešimir Šakić (NP Krka), Irina Zupan (Hrvatska agencija za okoliš i prirodu) i Tin Klanjšček (Institut Ruđer Bošković). Episkop Porfirije Perić i fra Ante Vučković te Zoran Grozdanov, kao moderator, na okruglom stolu 6. rujna u 21.30 razgovaraju na temu 'Bog na razmeđu vjere i ideologije', a 7. rujna u 22 sata povjesničar Jože Pirjevec, autor djela 'Tito i drugovi', na kojem je radio preko tri desetljeća, Božo Kovačević i voditeljica Davorka Blažević govore o '1948. - godini o kojoj se šuti'.

Pirjevec će i prvog dana festivala, 5. rujna u 22 sata, s Damirom Pilićem u sklopu Intervjua FALIŠ-a razgovarati o raskolu između Tita i Staljina.

Festival će 8. rujna u 22 sata zatvoriti predstavljanje 'Šibenska deklaracija: dug put ljevice do vlasti', na kojem će sudjelovati predstavnici Nove ljevice, Radničke fronte, Socijalističke radničke partije, ORAH-a i Hrvatskih laburista.