U ŠIBENIKU

Fališ ove godine na temu populizma, a među gostima Enzo Traverso i Igor Mandić

26.08.2019 u 11:00

Bionic
Reading

U Šibeniku 4. rujna počinje sedmo izdanje Festivala alternative i ljevice – FALIŠ na kojem će se i ove godine okupiti brojni povjesničari, pisci, sociolozi i filozofi iz cijele Europe s namjerom da odgovore na neka od ključnih društvenih pitanja. Centralna tema ovogodišnjeg FALIŠ-a je 'Populizam – narod i njegove ideologije', a organizator, udruga Fališ, najavljuje dolazak Enza Traversa, talijanskog povjesničara, profesora na Sveučilištu Cornell i autora djela 'Melankolija ljevice' i 'Nova lica fašizma'

O populizmu i usponu stranaka koje nazivamo populističkim u Europi govori se puno više nego o samom pojmu populizma, ali i drugim uzorcima rasta pokreta koji ne pripadaju političkom mainstreamu na bilo koji od načina, upozoravaju iz FALIŠ-a na kojemu će predavanjima i debatama stoga ove godine definirati populizam 21. stoljeća, komparirati ga s ranijim, sličnim pojavama, ali i potražiti odgovore na pitanja: postoji li uopće politika bez populizma, je li svaki populizam loš ili je loš onaj iza kojeg stoji loša politika, može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni, zašto je desni populizam prije lijevog shvatio moć novih medija i načina komunikacije, jesu li društvene mreže krive za uspjeh populističkih pokreta ili su populistički pokreti samovješti u njihovom korištenju?

O tome će govoriti Enzo Traverso, talijanski povjesničar, profesor na Sveučilištu Cornell i autor djela 'Melankolija ljevice' i 'Nova lica fašizma', povjesničarka Dubravka Stojanović, filozof Žarko Paić i teolog Pantelis Kalaitzidis.

Na FALIŠ-u, koji traje do 7. rujna, govorit će se i o 30 godina od rušenja Berlinskog zida, povijesnom događaju velikog simboličkog značenja koji su pratila i velika očekivanja, posebno u socijalističkom bloku država. Neke od tih zemalja prošle su brutalne ratove, sve su prošle proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma i iracionalizma u znanosti. O tome što je pošlo po krivu govorit će književnica Christine Koschmieder, povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Ivan Čolović, publicisti Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, kustosica Dragana Modrić, publicistica Ivana Biočina i sociologinja Inga Tomić-Koludrović.

Organizatori najavljuju i veliki intervju FALIŠ-a – sa Šibenčaninom Igorom Mandićem razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić, zatim izložbu fotografija prerano preminuloga fotoreportera Hrvoja Polana, kao i promociju fotomonografije 'Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina', koju je napravio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, promociju 'Knjige o jugu' Jurice Pavičića i razgovor s jednim od najvećih svjetskih ratnih fotoreportera Damirom Šagoljem koji za Reuters izvještava uglavnom iz konfliktnih područja te je nagrađen najznačajnijim svjetskim strukovnim nagradama, uključujući Pulitzerovu i nagradu World Press Photo.