FILMSKI FESTIVAL

Evo tko je sve slavio na 28. Sarajevo Film Festivalu

20.08.2022 u 12:37

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival završio je svjetskom premijerom filma 'Praznik rada' Pjera Žalice i svečanom dodjelom nagrada Srce Sarajeva koje su uručene najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog 28. izdanja Sarajevo Film Festivala

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade Srca Sarajeva u natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natjecao se 51 film.

Od ukupno osam filmova u Natjecateljskom programu - igrani film, četiri filma zabilježila su svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

O najboljem filmu u navedenoj kategoriji odlučivao je žiri u sastavu: redatelj i scenarist Sebastian Meise (Austrija) koji je ujedno bio i predsjednik žirija, scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović (Hrvatska, SAD), producent Katriel Schory (Izrael), redateljica, scenaristica i producentica Lucille Hadžihalilović (Francuska) te glumac Milan Marić (Srbija).

  • +10
Sedmi dan Sarajevo Film Festivala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Srce Sarajeva za najbolji film dobio je film redatelja Juraja Lerotića 'Sigurno mjesto'. Lerotić je ujedno osvojio i nagradu za najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojila je Maryna Er Gorbach za film 'Klondike', Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Vicky Krieps za svoju ulogu u filmu 'Korzet' redateljice Marie Kreutzer.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je 'Muzej revolucije' (Srbija, Hrvatska, Češka Republika) koji je režirao Srđan Keča. Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film osvojio je: 'Mi,... kompozicija' (Kosovo, Njemačka). Režija: Visar Jusufi.

Nagrada za ljudska prava dodjeljuje se za najbolji film iz Natjecateljskog programa - dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Osvojio ju je film 'Veće od traume' Vedrane Pribačić.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je film 'Krhko sjećanje' (Ukrajina, Slovačka) redatelja Igora Ivanka.

U Natjecateljskom programu - kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine u konkurenciji je bilo 10 filmova, dok je Asja Krsmanović, selektorica Natjecateljskog programa u program studentskog filma uvrstila 11 filmova.

Specijalno priznanje žirija za za kratki dokumentarni film odnio je film 'Babajanja' (Hrvatska) redatelja Ante Zlatka Stolice.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film – kvalifikacijski film za nominaciju za nagradu Oscar, osvojio je film 'Naopako' (Mađarska, Rumunjska). Režija: Balázs Turai.

Specijalno priznanje žirija dobio je film 'Pet poslijepodne kraj mora' (Austrija, Grčka). Režija: Valentin Stejskal.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film osvojio je hrvatski film 'Nije zima za komarce'. Režija: Josip Lukić, Klara Šovagović.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti odnio je film 'Poslije sunčanja' (Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD) koji potpisuje redateljica Charlotte Wells.