ZEMLJA PRIJATELJ

Evo kojim će se filmovima Turska predstaviti na Pulskom filmskom festivalu

11.06.2019 u 19:07

Bionic
Reading

Zemlja Prijatelj ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala je Turska koja će se publici predstaviti s šest suvremenih radova

U suradnji s veleposlanstvima i kulturnim centrima, Pulski filmski festival niz godina realizira dio Međunarodnog programa pod programskim nazivnikom Zemlja Prijatelj. Ove je godine ostvarena suradnja s Turskom a predstaviti će se šest suvremenih naslova.

Turski filmovi na Pulskom filmskom festivalu Izvor: Promo fotografije / Autor: Pula Film Festival

'Filozof iz štale' (r. M. C. Sacinti) komedija je o zanesenjaku koji gradski život zamijeni seoskim, no kojemu uskoro stiže ponuda za prodaju zemlje. U duhovitom tonu je i 'Ne pričaj dok se ne udaš' (r. Kivanc Baruonu) u kojemu tradicionalna obitelj vrši pritisak na udaju mlade žene koja živi s roditeljima.

Nagrađivani film 'Pšenica' (r. S. Kaplangolu) postapokaliptični je prikaz društva podijeljenog na gradske i poljodjelske zone u kojemu nepodobni imigranti pate od suše i epidemija. 'Plavi bicikl' (r. U. Koreken) obiteljska je drama o dječaku koji štedi da bi kupio bicikl no koji je spreman odreći se svog sna kako bi pomogao djevojčici u nevolji.

Drama 'Riba' (r. D. Zaim) priča je o ribaru u potrazi za ljekovitom vrstom ribe kako bi pomogao bolesnoj kćerki. 'Ne pričaj mi priče' (r. B. Aksak) romantična je komedija o sramežljivom vozaču mini busa čiji će se život promijeniti kad upozna bajkovitu djevojku.

U programu kratkih međunarodnih filmova prikazati će se pet hrvatskih premijera. Španjolski Suc de síndria (r. I. Moray) o paru koji na godišnjem odmoru preispituje svoju seksualnost, norveški Virgins4lyfe (r. T. Hvistendahl) u kojemu dvije četrnaestogodišnjakinje namjeravaju izgubiti nevinost prije kraja školske godine, francuski L'échappée (r. L. Martinoni) o ženi koja se nakon teške operacije zaljubljuje u svog kirurga.

Švicarski Empreintes (r. J. Gordon) o karizmatičnom muškarcu koji nakon nekoliko pića poziva na vožnju tri tinejdžera koje je netom upoznao i španjolski Una noche con Juan Diego Botto (r. T. Bellón) o ženi koja dvadeset godina sanja o slavnom muškarcu dok on sanja o pravednijem svijetu.