NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE

Evo koji nezavisni mediji su dobili potporu Ministarstva kulture

29.09.2015 u 18:08

Bionic
Reading

Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 20 medija koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora

U sklopu drugog kruga Javnog poziva, koji je trajao od 29. srpnja do 7. rujna 2015., 46 medija (43 postojeća i 3 nova medija) pozvano je dostaviti dodatnu dokumentaciju. Četiri postojeća medija dokumentaciju nisu dostavila te je Povjerenstvo vrednovalo i ocjenjivalo 39 postojećih medija, prema šest dodatnih (ranije utvrđenih i propisanih) kriterija.

Prihvativši prijedlog Stručnog povjerenstva, Ministarstvo kulture je u drugom krugu za financiranje odabralo 17 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku, u visini 250.000,00 kn godišnje, pet najbolje plasiranih medija – Forum.tm, H-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija), i Kulturpunkt.hr. Za srednji iznos od 170.000,00 kn, pet medija, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo sedam medija.

Dodatnu potporu u vidu Općeg servisa vijesti i foto servisa Hrvatske izvještajne novinske agencije, dobit će prvih 25 medija s liste postojećih medija te tri nova medijska projekta koja su ostvarila potporu. Ako među navedenim medijima ima onih koji prema Hini imaju nepodmirena dugovanja, njihov zahtjev će biti odbijen. Temeljem ugovora s Ministarstvom kulture i podugovora s Hinom, korisnicima će biti omogućen pristup servisima.

Ovaj natječaj održava se treću godinu. Cjelovita lista, recenzije stručnog povjerenstva i pojedinačne ocjene članova Povjerenstva dostupni su na stranicama Ministarstva kulture