SIGURNI NA TVRĐAVI

Evo koga je čuvala policija na premijeri 'Elementarnih čestica'

21.07.2015 u 08:18

  • +25

Premijera Elementarnih čestica

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Bionic
Reading

Predstava 'Elementarne čestice' premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer na tvrđavi Lovrijencu uz osiguranje policije, nakon čega je ministar kulture Berislav Šipuš rekao kako su Dubrovačke ljetne igre dobile jednu dobru i tešku predstavu koja će se propitkivati u danima pred nama te je ustvrdio da njezino odigravanje u sklopu Igara nije promašaj

Predstava 'Elementarne čestice' koja obiluje scenama nasilja, golotinje i seksualnim konotacijama došla je u fokus javnosti kada je sigurnosnu procjenu rizika izvođenja, zbog stavova autora istoimenog romana Michela Houellebecqa prema muslimanima i islamu, zatražio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. MUP je zaista utvrdio postojanje rizika, a za sva okupljanja glumaca određeno je policijsko osiguranje. Gledatelji su u ponedjeljak navečer tako pri ulasku u tvrđavu Lovrijenac pregledavani, a brojne policijske snage nadgledale su pozornicu kao i gledalište.

'To je predstava koja ostavlja gorak okus nama zapadnim intelektualcima, ako se tako smijemo nazvati. Ona se pita kao i puno puta dosad u predstavama koje režira Ivica Buljan, postavlja se ključno pitanje, zašto. Sumnja se u sve ono što je do sada izrečeno, napisano i skladano, ali s tipičnom buljanovskom agresijom, surovošću i brutalnošću s kojom se čovjek može složiti ili ne', rekao je Šipuš.

'Redatelj je glumce stavio pred uistinu nemoguće zahtjeve, ali su to hrabro iznijeli i mislim da nismo nikako promašili i da su puno dobili svi zajedno - i Dubrovačke ljetne igre i umjetnost. Predstava će se propitkivati kroz različita pitanja u sljedećim danima, ali Igre su dobile jednu ozbiljnu predstavu. Unatoč trenucima na kojima smo se smijali, ona je teška, gorka i ima pravo na svoje postojanje', rekao je ministar kulture. Na novinarski upit vezan uz kontroverze oko održavanja predstave odgovorio je da za njih jednostavno nije bilo mjesta.

'Ni u jednom segmentu predstave nije se moglo čuti ono o čemu se govorilo. U predstavi je riječ o razumijevanju, shvaćanju, slušanju jedni drugih i naravno ljubavi', ustvrdio je Šipuš.

Ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac ocijenila je da je predstava djelovala emotivno i intelektualno na cijelo gledalište.

'Predstava je govorila o našoj suvremenosti. Na neki način je pobijedila taj kamen Lovrijenca što je vrlo teško i, vjerujte, da ništa osim ove predstave kao jedne nove mogućnosti i iskaza na Dubrovačkim ljetnim igrama nije bitno', rekla je Gotovac. Na novinarski upit je li postignut željeni šok-efekt, ustvrdila je da je ova predstava pokrenula Igre.

'Od samog početka otkad sam prihvatila ovaj posao, razmišljam o tome kako valja pronaći neki način da Igre budu ono što su nekad bile, ali ne tako da oponašamo moju mladost. Moramo naći nešto drugo i krenuti iznova i da to iznova pokrene Igre. Mislim da se to dogodilo i na otvaranju i ovom predstavom večeras', rekla je Gotovac.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da ovakvo što Dubrovnik nije vidio posljednjih godina.

'Predstava je moderna i drugačija. Snažna je i intelektualna tekstom, ali i tjelesno, jer glumci idu do krajnjih granica. Oni su pokazali maksimum', rekao je Vlahušić.

Roman 'Elementarne čestice' kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. i uprizoren u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Redatelj Ivica Buljan 'Čestice' postavlja prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturg je Robert Waltl, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.