KONTROVERZNA PREDSTAVA

Evo kakvi su dojmovi iz gledališta 'Elementarnih čestica'

21.07.2015 u 19:57

  • +25

Premijera Elementarnih čestica

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Bionic
Reading

Nakon premijerne izvedbe Houellebecqovih 'Elementarnih čestica' na Dubrovačkim ljetnim igrama na Lovrijencu u režiji Ivice Buljana, aktualnog ravnatelja zagrebačke Drame, zapitali smo nekolicinu kulturnih djelatnika kako ih se dojmila ta predstava koja već mjesecima izaziva kaos i kojekakve tvrdnje u javnosti, od pokušaja zabrane odnosno cenzure zbog straha od islamskog terorizma pa do priča o rastrošnosti Igara i nerazumijevanja Houellebecqovog teksta

Na pitanje kako je se dojmila predstava, glumica ZKM-a Doris Šarić Kukuljica, podrijetlom iz Dubrovnika, izjavila je kako su ''Elementarne čestice' vrlo zanimljiva i snažna predstava, netipična za Dubrovačke igre, u kojoj glumački ansambl daje sebe 200 posto, pogotovo u emocionalnom smislu'.

'Najviše su me se dojmile snažne i jake emocije koje nisam osjetila čitajući Michela Houellebecqa, koji piše distancirano, pogotovo studentica Mada Peršić, koja je sjajnim završnim monologom zaokružila komad', kazala je Doris Šarić Kukuljica istaknuvši i kreacije Marka Mandića i Stipe Kostanića koji u komadu glume dva brata.

'Predstava je toliko snažna da još dugo nakon završetka razmišljate o njenim porukama preispitujući naslijeđe '68. i njenih tekovina, poput slobode i individualizma te se pitate kako te vrijednosti funkcioniraju u današnjem vremenu i jesu li nam zaista donijele pozitivne pomake. I uviđate da smo zapravo kontrolirani, ograničeni i sputani, bez sloboda i individualnosti te da ne živimo u liberalnom kapitalizmu u što nas žele uvjeriti nego u robovlasništvu. Također, da se moćnici bave efemernim pitanjima namjerno zataškavajući bitne probleme čovječanstava', nastavlja glumica.

'Predstava je značajna po tome što ukazuje na neuralgične točke suvremenog društva kritizirajući njegov individualizam koji prerasta u narcizam i dovodi do pustošenja u duhovnom i fizičkom smislu što mnogi ne vide ili ne žele vidjeti. Mislim da je jako korisno da publika vidi tu predstavu, ali i da čita Houellebecqa te da preispituje svoja stajališta', poručuje Doris Šarić Kukuljica dodajući da se nekima predstava sigurno neće svidjeti ne samo zbog kritičkog odnosa prema stvarnosti nego i zbog scena nasilja i seksa koje su po njenom mišljenju blaže i manje ih je nego u romanu.

Na pitanje mogu li se Buljanove 'Elementarne čestice' smatrati prijelomnom predstavom za Dubrovačke ljetne igre, Doris Šarić Kukuljica je podsjetila da je već na ranijim festivalima bilo izleta u drastičnije i radikalnije kazališne vode.

'Mi smo prije nekoliko godina gostovali u Lazaretima sa ZKM-om 'Garažom' u Buljanovoj režiji koja problematizira nasilje i također daje kritiku suvremenog društva, a izvedene su i dvije predstave Jana Fabrea, tako da fizički teatar nije nepoznat publici Igara te bi takva ocjena bila pretjerana', nastavlja.

'Ta je predstava dobila velik publicitet u javnosti zbog skandala i jedne krive izjave, bez obzira na realnu opasnost od terorizma u današnjem svijetu, a to se zatim pretvorilo u pomutnju i kaos. Stoga bi pravo pitanje bilo kako i koliko bi se govorilo o 'Elementarnim česticama' i temama koje ta predstava otvara da nije bilo te pomutnje i da gledatelje ne čuvaju policajci što je nevjerojatni presedan. Nama su policajci čak bili na izvedbama 'Ekvinocija', dakle, predstave koja nema veze s Houellebecqom! To je smiješno', poručuje Doris Šarić Kukuljica.

Po mišljenju Gorana Bogdana, glumca ZKM-a i zvijezde filma 'Sonja i bik', predstava 'Elementarne čestice' je odlična, a glumački ansambl fantastičan.

'Posebno mi se sviđa to što je predstava nježna i što je usprkos buci i skandalima koji su prethodili premijeri, sjajno prikazala temu starenja i samoće srednje generacije. Glumci su fantastični, nisu dali ništa suvišno i ništa eksplicitno, osim golotinje koja je u potpunosti u funkciji i prati sadržaj i Houellebecqov tekst. Žestoka rokenrol režija Ivice Buljana dobro liježe na Houellebecqov tekst i naglašava bitna pitanja iz romana koji svakako treba pročitati', poručuje Goran Bogdan.

Po mišljenju Milke Podrug Kokotović, velike glumice dubrovačkog kazališta 'Marin Držić', predstava 'Elementarne čestice' zanimljiva je, provokativna, upozoravajuća i svevremenska.

'Predstava upozorava na moral, na olako shvaćanje ljubavi, na pretjeranu potrošnju i na druge zamke ovog vremena u koje upadamo ne htijući to i zatim pojednostavljujemo naše odnose i relativiziramo naše vrijednosti. Ja sam voljela to razdoblje o kojem Houellebecq piše u svom romanu, to vrijeme hipijevskog pokreta, 'Kose' i Janis Joplin, tako da su mi se tokom izvedbe po glavi vrzmale razne asocijacije. Glumci su odlični, a Buljanova mašta nedokučiva, to je predstava koju svakako treba vidjeti. Neki će biti protiv, no ja sam ZA!' ističe Milka Poldrug Kokotović.

Upitali smo za mišljenje i slavnog dubrovačkog kantautora Ibricu Jusića koji nam je rekao da je predstava odlična, mada po njegovom mišljenju nije za Dubrovačke ljetne igre.

'Predstava mi se svidjela, no mislim da joj je više mjesto na zagrebačkom Muzičkom bijenalu nego na Dubrovačkim ljetnim igrama, jer smo mi ovdje skloniji klasici, Shakespeareu, Držiću, Vojnoviću više nego avangardnim eksperimentima', ističe Ibrica Jusić, objašnjavajući da je ova verzija više izraz zagrebačkih ili čak splitskih ljetnih igara, odnosno, igara oko Igara.

'Svi su bili protiv te predstave, a zapravo su se trebali više baviti autorom i njegovim kontroverznim stavovima. Ja jesam za slobodu izražavanja, ali nikako nisam za vrijeđanje nacionalnih i vjerskih osjećaja što je u njegovom slučaju eklatantno. No predstava je odlična, ekipa također, usprkos tome što su songovi dobro amaterski otpjevani, a ambijent Lovrijenca daje joj poseban šarm', zaključio je Ibrica Jusić.