BESPLATNO U LOUVRE

Evo kako svoju publiku stvara najposjećeniji muzej na svijetu

04.12.2018 u 14:13

Bionic
Reading

Najpoznatiji francuski muzej, pariški Louvre, lokalnim će stanovnicima svake prve subote u mjesecu, u večernjim satima, nuditi slobodan ulaz. Namjera je privući više domaćih posjetitelja, osobito onih slabijih primanja, a akcija počinje 5. siječnja

Ulaz u Louvre inače košta 17 eura, a dosad je šest nedjelja godišnje bio besplatan za sve posjetitelje. Nedavni podaci, međutim, pokazali su kako je tih besplatnih dana broj domaćih posjetitelja prvi put opao, dok je broj turista značajno porastao. To se odnosi osobito na turiste koji u Pariz dolaze preko agencija koje redovito uključuju posjete muzejima, pa tako, naravno, i Louvreu.

  • +13
Pogled u Louvre Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upravo zato, radi 'demokratizacije muzeja', u Louvreu su odlučili ukinuti besplatne nedjelje, a uvesti poseban subotnji večernji termin prilagođen stanovnicima Pariza i šire regije, pokrajine Île-de-France, koja uz Pariz ima još osam departmana te oko 11,8 milijuna stanovnika.

U Louvreu se nadaju da će ovim potezom privući posjetitelje slabijih primanja, a prva besplatna subotnja večer uključit će prostoriju za djecu, u kojoj će se moći igrati, te čitaonicu.

Prema riječima ravnatelja muzeja Jean-Luca Martineza, 'besplatne subotnje večeri nov su i opušten način da se otkrije Louvre'.