PIJANISTIČKI GENIJE

Evgeny Kissin nastupio u Lisinskom

10.11.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Ruski pijanistički virtuoz Evgeny Kissin održao je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert, koji je dugotrajnim ovacijama zagrebačke publike potvrdio najave da je riječ o neprocjenjivom događaju koncertne sezone

Vodeći pijanist izveo je Fantasične skladbe op.12 Roberta Schumanna - 'Navečer', 'Polet', 'Zašto?', 'Cvrčci', 'U noći', 'Basna', 'Nemirni snovi' i 'Kraj pjesme' te Noveletu u fis-molu op. 21, br. 8. U drugom dijelu koncerta Kissin je izveo Četiri balade Frederica Chopina, a publici je zahvalio s tri dodatka. Koncert je održan u ciklusu 'Lisinski subotom'.

Virtuozna tehnička svemoć i snažan glazbeni instinkt doveli su Evgenyja Kissina u sam pijanistički vrh današnjice. Tražen je po cijelom svijetu i redovito održava recitale u najuglednijim koncertnim dvoranama Europe, SAD-a i Japana te nastupa s najvećim svjetskim orkestrima i dirigentima, navodi se u programskoj knjižici koncerta.

Rođen u Moskvi 1971., počeo je kao dvogodišnjak svirati po sluhu i improvozirati na glasoviru. Kao šestogodišnjak primljen je u glasovitu moskovsku glazbenu školu za posebno darovitu djecu 'Gnjesin' u razred prof. Ane Pavlovne Kantor. Ona mu je tijekom cijele karijere bila jedini klavirski pedagog.

Kissin se javnosti prvi put predstavio s deset godina izvedbom Mozartova 'Koncerta za klavir i orkestar KV 466', a godinu poslije održao je i prvi solistički recital. U velikoj dvorani Moskovskoga konzervatorija kao dvanestogodišnjak izveo je oba Chopinova koncerta uz Moskovsku državnu filharmoniju pod ravanjem Dmitrija Kitajenka.

Nakon velikog uspjeha u Rusiji nastavio je turneje po Europi i Japanu, nastupivši s Moskovskim virtuozima, Londonskim simfonijskim orkestrom i Berlinskom filharmonijom.

Godine 1990. prvi je put nastupio na BBC-jevim promenadnim koncertima u Londonu, debitirao je uz Newyoršku filharmoniju pod ravnanjem Zubina Mehte i nedugo nakon toga solističkim je recitalom otvorio jubilarnu stotu sezonu u Carnegie Hallu.

Kissinov nezaboravan nastup pred šest tisuća posjetitelja u Royal Albert Hallu bio je prvi solistički recital u sklopu BBC-jevih promenadnih koncerata ikad, a 2000. ponovno se upisao u povijest najdemokratičnije i najmasovnije glazbene priredbe kao prvi solist koji je nastupio na otvorenju BBC-jevih promenadnih koncerta (Promsa.)

Dobitnik je počasnog doktorata Glazbene škole na Manhattanu, primljen među počasno članstvo u Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, uručene su mu najuglednije glazbene nagrade Šostakovič te nagrada Herbert von Karajan. Sva ta priznanja veliki je glazbenik dobio u zadnje vrijeme, ističe se u programskoj knjižici koncerta.