SMRT PO DOGOVORU

Eutanizirani slavni dirigent i njegova supruga balerina

15.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Britanski dirigent Edward Downes i njegova supruga, balerina Joan Downes, nakon 54 godine zajedničkog života odlučili su se za zajedničku smrt i posjetili kliniku u Švicarskoj koja vrši eutanaziju

Osamdesetpetogodišnji Edward Downes i 74-godišnja Joan Downes umrli su zajedno uz asistenciju liječnika švicarske klinike Dignitas, inače izuzetno popularne kod Britanaca. Edward je već bio skoro posve slijep, a Joan je bila teško bolesna.

'Umrli su mirno i na način koji su sami izabrali, pri čemu su im pomogli švicarski liječnici', poručili su njihovi potomci te dodali kako neće biti sprovoda jer im roditelji nisu bili vjernici.

Sir Edward Downes više od pedeset godina surađivao je s londonskom Kraljevskom operom, 1970. imenovan je glazbenim direktorom australske opere u Sydneyju, a tijekom karijere surađivao je s nekima od najznačajnijih suvremenih klasičara. Lady Joan Downes bila je koreografkinja i televizijska producentica, a posljednje godine provela je kao asistentica svoga supruga.

U Velikoj Britaniji eutanazija je zakonom zabranjena, ali policija ga se ne pridržava strogo i uglavnom ne kažnjava suučesnike, poput osoba koje su pomagale oko puta u Švicarsku, prenosi Reuters.